Da bi vaša ljubav opstala, ona zahteva svakodnevan trud i znakove pažnje. Sigurno ste dosad nebrojeno puta čuli izreku "dela, ne reči", a čini se kako se upravo nje pridržavaju oni najsrećniji parovi. U zdravim vezama partneri ne čekaju posebnu priliku kako bi pokazali svoju zahvalnost, ljubav i naklonost, već iskreno uživaju radeći lepe stvari jedno za drugo bez nekog posebnog razloga. 

Ovo su neke od stvari koje redovno rade jedni za druge:

Aktivno komuniciraju

Što to tačno znači? Naime, ljudi koji su u srećnim i uspešnim vezama zaista čuju što im njihovi partneri govore. Čuju što žele, što ih tišti, ali čuju i one naizgled nebitne stvari koje im druga strana priča. Osim toga, znaju da bez ustručavanja mogu nazvati svog partnera u bilo koje doba dana i noći.

"Pozivi poput: "Upravo sam stigla" ili "Trebaš li nešto iz prodavnice"Poruke poput: "Baš razmišljam o tebi" ili "Dogodilo mi se nešto presmešno" imaju uvek isti rezultat: Osećaj povezanosti, osećaj da ste ključan deo nečijeg života", objašnjava bračna i porodična terapeutkinja Winifred M. Reilly.

Daju komplimente

"To ne mora biti ljubazan kompliment da ste najbolja žena na svetu, ali čak i usputni komentar koji prepoznaje nečiji doprinos, kao 'izvrsna večera' ima veliki značaj na odnos" objasnila je Samantha Rodman, psihološkinja i stručnjakinja za veze.

Ne skrivaju emocije

"Kada jedan od partnera oseća da treba izvlačiti misli i osećaje od drugog, takav odnos može biti jako otuđen", smatra Rodman prema kojoj je upravo otvoren razgovor o vlastitim osećajima i mislima ključan za srećnu vezu.

Ne zaboravljaju reći "volim te"

"Srećni parovi to čine bez razmišljanja, bez posebnog razloga, onda kada se to od njih uopšte ne očekuje. U mnogim odnosima "volim te" dolazi više od jednog partnera nego drugog. Tipično jedan vodi, a drugi sledi. Prečesto čujem izgovor, "ne želim te reči prekomerno koristiti". U srećnim odnosima, oba partnera iniciraju to govoreći i zaista to misle kad izgovore" objasnio je Kurt Smith, bračni terapeut.

Izvor: Index.hr