Kažu da prava ljubav ne poznaje godine, no izgleda da nauka ne potkrepljuje tu tvrdnju. Studija sprovedena na sveučilištu Emory u Atlanti pokazala je da razlika u godinama između partnera ima veliki uticaj na uspeh veze, piše Good Housekeeping.

U istraživanju u kojem je učestvovalo 3000 parova, naučnici su otkrili da parovi s razlikom u dobi od pet godina imaju 18 posto veću šansu za prekid od parova koji su vršnjaci. Taj stepen skače na 39 posto kod parova s razlikom u dobi od 10 godina te na neverovatnih 95 posto u slučajevima gde se radi o razlici od 20 godina.  Izgleda da su rezultati samo potvrdili već pomenuto mišljenje u narodu, a formula uspešne ljubavne veze zvuči poprilično jednostavno - što je manja razlika u godinama, to je veća šansa za uspeh.

A pitate li se koja je idealna razlika, naučnici kažu da najviše šanse za uspešnu vezu imaju parovi u kojima je jedna osoba od druge starija tek godinu dana. Naravno, kao uvek, i u ovom slučaju postoje izuzeci, koji su tu samo kako bi potvrdile pravilo. 

Izvor: Index.hr