Bacanje buketa je jedna od tradicija na venčanjima, a devojka koja ga uhvati, veruje se da je sledeća koja će se udati. Istražili smo odakle zapravo potiče ovaj običaj i otkrili da je u davnoj prošlosti imao drugačiju svrhu.

Koreni ovog običaja potiču iz davne prošlosti kada se verovalo da mlada donosi sreću, u šta se zapravo veruje i danas, ali ne u tolikim razmerama.

Naime, pre stotina godina, srećom se smatralo dotaknuti mladu, a još većom srećom ako bi gosti uspeli da trgnu sa nje komadić vela ili venčanice.

via GIPHY

Kako bi izbegle da ih drugi ljudi diraju i pocepaju im haljinu i veo, mlade su počele da bacaju svoje bukete, kako bi odvratile pažnju sa sebe i podstaknule goste da grabe cveće umesto nje.

Srećom, gosti su sa oduševljenjem prihvatili hvatanje bidermajera, za koji se takođe verovalo da donosi sreću u ljubavi, odnosno očekivalo se da će osoba koja ga uhvati, sledeća ući u brak.

Zahvaljujući ovom lukavom triku, običaj diranja mlade i njene venčanice izumro je jer su gosti shvatili da mogu mirno čekati trenutak kada će mlada baciti buket, što je danas postalo tradicija.

Izvor: Zadovoljna.hr/Cosmopolitan.rs