Manipulatori žele da upravljaju drugom osobom i na taj način dođu do vlastitog cilja. Kada počnete često da preispitujete svoje misli, osećaje uverenja, manipulatori tada imaju moć da vladaju svakim aspektom vašeg života. Kako biste ih na vreme uočili, otkrivamo vam najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaju da kontrolišu svoje "žrtve" i naruše im samopouzdanje.

1."Nisi me razumela"

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumeli šta je hteo da kaže. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama, te preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i verujete.

2."Previše dramiš"

Manipulator vrlo često koristi ovu rečenicu ili sličnu njoj: ''Reaguješ preterano''. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše drami, onemogućuje vam da izrazite vlastite emocije i da kažete ono što mislite. Kad god budete hteli da podelite neki svoj problem, reći će vam kako preterujete.

Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer želite da izbegnete sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom.

3."Trebam ti"

Potpuna kontrola je krajnji cilj manipulatoru. Žele da mislite kako bez njega ne možete da funkcionišete. Ako u to počnete da verujete, kontrolisaće vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

4."Ti si..."

...ljubomorna, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji da stvori osećaj sumnje u ispravnost vlastitih odluka ili postupaka. Ukoliko takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to da veruje. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a vaše uništava.

Izvor: Zadovoljna.hr