Radi se o - izbegavanju konflikta. Mnogi od nas držaće u sebi sve svoje emocije, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih emocija pod tepih (u želji da izbegnemo raspravu ili svađu) radimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi prebacivati probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali. 

Umesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nepoverenja. Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može sprečiti preljuba, a pre tog razgovora, sami sebi moramo postaviti sledeća pitanja:

1. Postoji li nešto što ne mogu lako podeliti s partnerom?

2. Zašto se bojim podeliti to s njim?

3. Šta mi zapravo treba od njega, a ignorišem to?

4. Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?

Konflikt nije uvek loš i prirodno je da do njega dođe, stoga ga se ne smemo bojati niti ga izbegavati jer zahvaljujući njemu obe strane često dobiju priliku saznati koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga pak izbegavamo, lako dolazi do zameranja i prezira.

Mikro varanje: Novi problem u vezi koji je možda čak i gori od prevare

Ugledni psiholog John Gottman, profesor na sveučilištu Washington i osnovač instituta Gottman koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza. Taj negativan osećaj neodobravanja popraćen ljutnjom i odbacivanjem mnogo je gori od klasične frustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vredite manje.

Izvor: Zadovoljna.hr