Ginuti, ali od ljubavi

Moram priznati da mi se odgovor svideo i više nego što je smeo. „Evo upravo si dao savršen odgovor na pitanje šta želimo. Od ljubavi želim da se frajer ponaša kao glavni protagonista Rozgine pesme ,Ginem’. To znači da na kocku stavlja svoju budućnost, putovanja pa i savršenu građu tela da bi boravio u krevetu samo s mojom... pa knjigom.“ Srećom, brzo sam se iskulirala i nastavila da gledam u njegovu crvenu tačkicu koja je i dalje šaputala „Pusti ga da ode. Ionako ne može ništa da ti obeća. Pa gde ćeš baš tipu koji ne samo da ne veruje u ljubav, nego ignoriše sve vrste fikcije i pali se samo na publicistiku išta objašnjavati, a kamoli ga naterati da se zaljubi tako da zaboravi na sebe.“

Nerealne fantazije

Prošlo je tri meseca od naše poslednje kafe, ali moram da priznam da i dalje razmišljam o mitu velike ljubavi i s dečkom koji je obećavao vodim fiktivne debate. Iako, što se duže pripremam da odbranim svoju tezu, to mi manje teorija ide u prilog. Nedavno sam naletela na istraživanje koje je sproveo portal Relate and eHarmony, a koje tvrdi da mit o jednoj, najvećoj ljubavi i gospodinu Savršenom opasno ugrožava naše veze i da su najugroženiji mladi od 19 do 35 godina. Tačnije rečeno, svaki treći ispitanik gaji nerealne fantazije da na celom svetu od sedam milijardi ljudi postoji samo jedan/jedna koji nam je suđen. Pa šta je u tome pogrešno, pitaćete se kao i ja, iako spadam u neugroženu vrstu ljudi. „Ne samo da je takvo viđenje loše, nego je i opasno“, kaže savetnica za parove Rejčel Dejvis. I to zato što nam sugeriše da se velika ljubav jednostavno događa, da ne kažemo pada s neba. A prava istina je da, ma šta nam ljubavni romani, filmovi, predstave i poezija tvrdili, većina „savršenih veza“ ima uspone i padove i da i na najlepšoj vezi treba raditi. 

U vezi s Pogrešnim

Dakle, ako ste sledbenik mita o velikoj ljubavi, jedna od glavnih nuspojava takvog uverenja jeste da ćete se neprestano pitati da li je osoba sa kojom ste trenutno ona prava ili je nekim slučajem uspela da nas prevari i da li je trava zaista zelenija kod komšije. To često dovodi do toga da počinjemo da mislimo da smo zaista u vezi s pogrešnom osobom. A gospodin Savršeni baš sedi nasuprot vas, obećava neko lepše sutra i poseže za vašom čašom vode koliko vas želi. „A to znači da ćete svaki put kada sretnete nekog novog, zgodnog, šarmantnog pomisliti da ste sreli onog Pravog i da ste se gadno zeznuli sa svojim partnerom“, kaže Rejčel. U takvim situacijama treba da osvestite da ste upravo počeli da režirate sopstveno remek-delo sazdano od mašte i projekcija i da će se posle određenog vremena kada dođe do otrežnjenja vaše iluzije raspasti kao naša čaša vode u komadiće.

Alibi za preljubu?

I da je pitanje vremena kada ćete početi da se žalite na partnera koji se promenio jer vam više, eto, ne čita misli, da ne vozite isti bicikl za dvoje u istom smeru u istom ritmu, zaboravljajući pritom na to da nema te osobe koja bi vam savršeno odgovarala u svim segmentima života - fizičkom, emotivnom, intelektualnom, seksualnom, duhovnom, praktičnom, i da, ako i dalje budete imali tako visoka očekivanja, ne samo da nećete osetiti sve one lepe stvari koje se događaju sada i ovde, nego ćete se zauvek vrteti u paklu zvanom „šta bi bilo kad bi bilo“. A to znači da ćemo biti u stanju da otkačimo dovoljno dobrog frajera u zamenu za savršenog koji tek treba da dođe.

Ne, nismo se zbunili. Svesno smo napisali dovoljno dobrog frajera, jer prema najnovijim teorijama iz psihologije, upravo su nam tako nesavršeni frajeri potrebni jer ostavljaju dovoljno prostora za rast i učenje. Uostalom, jedna od glavnih lekcija na putu za sreću kaže da bi trebalo što pre da prestanemo da verujemo u mit o jednoj ljubavi i prihvatiti da ih možda ima više. Dve, tri, pet, deset, zašto da ne? I da je u redu uživati u onom Pravom za sada, želeti da ga bolje upoznamo, provodimo vreme sa njim i to bez griže savesti ako nemate želju sa njim da ostarite. 

Samo malo! Stop, stop! Koristim li ja možda ovo istraživanje kao alibi da se upustim u vezu sa dečkom koji sedi preko puta mene? Gledaj u crvenu tačkicu u njegovo oko, gledaj u crvenu tačkicu Aleksandra... I seti se šta kaže Rejčel - da nijedna veza nije savršena i da će retke zaista potrajati ceo život. Ali, to ne znači da ovog trena treba da verujemo u njih, da radimo na njima i menjamo ih kao čarape. Pre nego što prekinete sadašnju vezu iz straha da vam ne promakne onaj Pravi, upitajte se: Mogu li biti svoja u vezi ili moram da glumatam da sam neko drugi? Smejemo li se često? Delimo li iste ili slične interese i podržavamo li jedno drugo? Ako su vaši odgovori potvrdni, smesta zatvorite spisak s potencijalnim frajerima i bacite se žestoko na samo jednog. Onog sadašnjeg. I savršenog za ovaj trenutak.

 Piše: Aleksandra Orlić