Ko god je to rekao, znao je za privlačnost tzv. igrača - frajera koji će vas vući za nos tako što će vam dati ono što vam treba (seks, flert, dejt) da bi vas zadržao baš tu gde vas želi. S druge strane, više puta će vas otkačiti i neće se odnositi prema vama s poštovanjem. „Taj frajer pokazuje samo onoliko koliko treba da bi delovao zainteresovano, ali zapravo vas ne shvata ozbiljno niti na vas gleda kao na moguću buduću devojku“, kaže Samanta Burns, specijalistkinja za dejtove i autorka knjige Breaking Up and Bouncing Back.

Strategijom poigravanja (čije je glavno oružje neodgovorena poruka iako znate da ju je pročitao) igrač ženu, koja ima sve pod kontrolom, može da pretvori u zbunjenu i nesigurnu paćenicu, običnu senku one devojke koja je nekad bila. Ako ste imali posla sa ovakvom vrstom muškaraca, to nije zato što nemate dobar ukus za suprotan pol.

Takvi toplo-hladni postupci mogu da izazovu neku čudnu vrstu zavisnosti. Evo zašto je toliko teško odoleti igraču i kako se ubuduće kloniti ove vrste manipulatora.

Upozorenje: Opasna hemija

Jedan od razloga zbog kog brzinom svetlosti možete da padnete na igrača jeste oksitocin koji često nazivaju i hormonom ljubavi. Da li vam se ikada dogodilo da se spetljate sa nekim za koga niste ni sigurni da želite opet da ga vidite i onda - bam! Iznenada ne možete da prestanete da razmišljate o njemu? Da, za to je najverovatnije kriv oksitocin. Mozak ga izlučuje tokom maženja, seksa i orgazma i ključan je za povezivanje sa partnerom, objašnjava terapeutkinja Ema Keni. Zbog oksitocina možete da osećate veću privlačnost i bliskost sa muškarcem posle fizičke intimnosti, bez obzira na činjenicu što vam se nikad zapravo nije emocionalno otvorio.

Osim toga, telo muškarca izlučuje oksitocin tokom seksa, ali oni imaju i jaku bazu testosterona, muškog hormona koji je, između ostalog, povezan sa njihovim libidom i takmičarskom prirodom. Ta baza testosterona može da smanji njihovu reakciju na oksitocin i poništi potrebu za povezivanjem. Drugim rečima, pošto ste se spetljali, vrlo je verovatno da tip neće proživljavati jednak nivo hemijski indukovane intimnosti kao vi.

Naravno, mnogi muškarci sposobni su da pobede biologiju. Empatičan i zreo muškarac otvoreno će vam reći da li mu se sviđate ili ne. S druge strane, igrači su „zaljubljeni u sebe i fokusirani samo na zadovoljavanje sopstvenih potreba, a s druge strane navode vas na to da mislite kako to nije samo seks“, upozorava Burns i dodaje: „Pazite, igraju se vašim emocijama!“

Nastavak na sledećoj strani...