Verovatno ste ovo čuli bezbroj puta, ali čini se kako u pitanjima ljubavi zaista samo treba da slušate svoje srce.

Naime, kako piše Insider, čini se da nam naše telo pokušava da nam kaže kada smo sreli onu pravu osobu. Zato vam donosimo neobične simptome koji ukazuju na to da ste se zaljubili iako možda ni sami toga niste svesni.

Manje osećate bol - fizički i emocionalno

Kako piše New York Times, istraživanje sprovedeno na Sveučilištu u Stanfordu pokazalo je da ljubav može delovati poput droge koja blokira mozag da oseti bol. Osobe koje su učestovale u istraživanju gledale su fotografiju voljene osobe i pritom osećale 40 odsto manje bola nego kada bi u istoj situaciju posmatrale poznanika.

Osećate se nekako opijeno

Kako javlja CNN, kada ste zaljubljeni, možete se osećati kao da se ničega ne bojite, do čega dolazi zbog veće doze oksitocina u telu. Univerzitet iz Birmingama sprovelo je istraživanje o efektima alkohola i oksitocina na organizam. Iako utiču na dva različita dela mozga, imaju jako sličan efekt pa tako visoke količine oksitocina mogu uticati na to da se ponašate drugačije nego inače, posebno u blizini osobe u koju ste zaljubljeni.

Teško vam je da oblikujete reči

Časopis Health piše kako do ovog dolazi zbog povećane koncentracije epinefrina u organizmu. Iako se ovaj efekt još istražuje, epinefrin je hormon koji deluje na otkucaje srca, toplinu organizma, ali i na to da pred simpatijom budete nervozni.

Znojite se

Kada ste zaljubljeni, jače se znojite, posebno vaši dlanovi. Pomisao na voljenu osobu vas uzbuđuje zbog čega vaše telo proizvodi previše hormona, što dovodi do znojenja, piše POPSugar.

Niste sigurni kako reagujete

Kada primetite osobu koja vam se sviđa, niste sigurni da li želite da joj priđete ili pobegnete što. Dotoga odlazi jer ljubav u našem telu aktivira prirodnu borbu za prvi kontakt, fenomen koji je poznat u životinjskom carstvu.

Niste gladni

Leptirići u trbuhu sprečavaju vas da jedete, a kako piše eHarmony, jedan od prvih simptoma zaljubljivanja je gubitak apetita.

Jednostavno sjajite

Ono što je pozitivno - izgledate mlađe, svežije i puni ste života. Kako piše Self, zaljubljenost povećava protok krvi u koži i tako dovodi dodatni kiseonik i nutrijente u kožu, što uzrokuje njen sjaj.

Izvor: Index Rouge