Internetska stranica eHarmony u saradnji s Harris Interactivom napravila je istraživanje o tome kako se postiže i održava sreća u vezi. U njoj je učestvovalo više od dve hiljade osoba iz Sedinjenih Američkih Država.

Čak 64 posto Amerikanaca tvrdi da su u vrlo srećnoj vezi, dok je svojim ljubavnim partnerom nezadovoljno tek 19 posto ispitanika. Do ovih podataka došli su istraživači Harris Interactiva, koji su sproveli studiju nad 2087 osoba starijih od 18 godina koji su u braku ili dugogodišnjoj vezi.

Studija je sprovedena između 27. novembra i 3. decembra 2017. godine, a cilj joj je bio da sazna koja je tajna srećne veze (ili braka). Pojedinci koji su tvrdili da su u vrlo srećnim vezama otkrili su da su njihovi partneri otprilike istih godina kao i oni - najčešće su to bile osobe između 25. i 44. godine života.

Uz to bila je reč i o optimističnim i pojedincima sa dota samopouzdanja koji veruju u otvorenu komunikaciju u vezi, znaju da je kompromis važan te se ne bi odupirali zajedničkim odlascima na savetovanje kod psihijatra.

Istraživanje je pokazalo da su najsrećniji parovi zadovoljavali sledeće karakteristike:

1. Odvajaju vreme za sebe i često idu dejtove

2. Drže se za ruke češće od drugih parova

3. Vežbaju zajedno

4. Imaju širok krug prijatelja

5. Često imaju seksualne odnose

6. Izlaze zajedno u kafiće, restorane i noćne klubove

7. Žive u urbanim delovima

8. Imaju dvoje i više dece

9. Imaju viša primanja od proseka

10. Završili su više škole ili fakultete

Zanimljivo je napomenuti da čak 68 posto ispitanih korisnika svakog dana svom partneru ili partnerki kaže "Volim te", 65 posto ljubi se s dragom ili dragim u usta, a 72 posto njih držaće za ruke kada ide u šetnju.

S druge strane, studija je pokazala da najnesrečniji parovi ne dele zajedničke interese ni smisao za humor. Nezadovoljni partneri ne učestvuju u zajedničkim aktivnostima i ne trude se da rade na međusobnoj komunikaciji i poverenju.

Izvor: Zadovoljna