Kada je reč o zaljubljivanju, teško je objasniti zašto, kako, ko i kako će najm privući žanju i zarobiti srce. S druge strane, ponekad se zaljubimo u prolazu, a ponekad se pojave duboka osećanja pa, ako od veze ne bude ništa, ostanemo tužne i slomljena srca. A tada nam prijateljice uskaču u pomoć i govore da nema veze, da  tip ionako nije bio za nas i da ima još puno riba u moru. 

Prema nedavno sprovedenim istraživanjima, ni zaljubljivanje ne traje večno. Naime, naučnici su u jednoj anketi (u kojoj je učestvovalo 2000 ispitanika) otkrili da se istinski zaljubimo samo četiri puta u životu!

Prema istom istraživanju prosečna osoba se skrasi u 27. godini, a 33 odsto ostane verno svojoj prvoj ljubavi. Čak 61 odsto ispitanika priznali su da žale što su pustili ljubav svog života da ode od njih, a osam od deset su se fatalno zaljubili u najmanje jednu osobu u dvadesetima, četiri od deset u tridesetima, a troje od deset u četrdesetima.

S druge strane, otkriveno je da se 41 odsto  nas najmanje jednom zaljubi u nekog u koga nismo smeli, a neki to naprave više puta. Jedan od 20 priznaje da je istu grešku ponovio pet ili više puta – na listi "zabranjenih" našli su se partner ili partnerka najboljeg prijatelja ili prijateljice, stranca ili strankinje, a navedeni su čak i roditelji najboljeg druga ili drugarice.