Postoji samo jedan prvi dečko. Možda to nije bio mladić koji te prvi put poljubio. Ili onaj čije si ime stalno pisala u svoje školske sveske i knjige. Međutim, jednog dana si jednostavno znala da je to tvoja prva velika ljubav! Je li ti prvi rekao „volim te“, je li bio prva duža veza, je li ti bio… prvi? Ili sve to zajedno? U svakom slučaju zauzeo je posebno mesto u tvom životu!

Prve velike ljubavi sećamo se celog života. Naravno, nakon nje se zaljubimo još puno puta. Poljubimo puno žabaca sve dok ne naletimo na princa. Međutim, koliko god da ih dođe i prođe – s prvom ljubavi često nas povezuju snažna sećanja.

Zašto je tome tako, istraživali su psiholozi iz Berlina dr Franc Nejer i dr Džudit Lehnart i objavili svoje istraživanje pod nazivom „Ličnost i društvene veze u mlađoj adolescentskoj dobi“. Rezultat: „Prva ozbiljna ljubav deluje na ličnost čoveka poput katalizatora.“

Ali zašto je prva ljubav toliko posebna? „Prva ljubav ima puno veze s opčinjenošću“, objašnjava porodični psiholog dr Volfgang Hantel-Kuitman. „Nema mogućnosti upoređivanja, stoga je prva velika ljubavna veza ostvarenje žudnje.“

Svima nam je poznato koliko smo kao tinejdžeri čeznuli za prvom velikom ljubavi? I koliko je bilo super i uzbudljivo kad se dogodila! Ali je li tip zaista bio toliko sjajan? Ili smo to tek želeli da verujemo? Možda se sećamo supercool tipa koji se tako dobro ljubio, a možda je to bio prosečan dečko – a poljupci partnera nakon toga bili su puno bolji – upravo zato jer tada tog prvog dečka nismo imale s kim da uporedimo.

Nastavak vas čeka na sledećoj strani...