Kada ste u braku ili dugoj vezi postoje neke rečenice ili reči koje jednostavno ne bi trebalo da izgovarate (naglas).

Nikada ne opereš posuđe ili pomogneš da sredim stan

Kada u svojim argumentima koristite reči kao što su “nikada” ili “uvek”, generalizujete stvari i to je veoma loše. Nikada nije sve crno i belo - verojatno ne ostavi baš uvek posuđe u sudoperu, ali vam se čini tokom svađe da je takav način obraćanja najidealniji. Ali to je pogrešno. Jedno što ćete time postići je rasprava koja će se temeljiti na napadu i odbrani, drugim rečima, pretvorićete svoj dom u sudnicu.

Zvučiš kao ... (dopišite ime)

Tokom svađe najbolje je da se fokusirate isključivo jedno na drugo i da ne uključujete nikog trećeg. Ako ga upoređujete s njegovom porodicom, posebno s bliskim članom, jasno mu dajete do znanja da je ne podnosite, a osim toga bežite od trenutnog problema koji nema nikakve veze s njegovom mamom ili porodicom.

Misliš da si bolji od drugih.

Nikada nemojte partneru stavljati reči u usta ili govoriti kao da znate o čemu on razmišlja ako on to nije nikada rekao i niste sigurne da li je to uopšte tačno. Ne znate kako se on oseća i svoje pretpostavke zadržite za sebe. Mogle biste da ga uvredite i date mu povod da misli kako nemate baš dobro mišljenje o njemu.

Da li izgledam kao da sam se ugojila?

Pitanja vezana za kilažu ili promenu imidža garantovani su okidači za svađu. A ono što stvarno mislite kada postavljate ta pitanja je: “Znam, ugojila sam se, nisam zadovoljna svojom frizurom i želim da mi kažeš da ti je ipak to sve OK!”

 Je l’ si ti to nabacio neki kilogram?

Nekonstruktivne kritike na njegov fizički izgled, nevezano da li se radi o kilaži, stajlingu ili frizuri nisu poželjni. Bolne su i jasno mu govore da nije dovoljno dobar za vas.

Grozan si u krevetu.

 Kada dovodite u pitanje njegov uspeh na poslu uvredićete ga i te kako, ali ako obezvredite njegovo ljubavničko umeće računajte da će vrlo zatražiti kartu za izlazak iz takvog odnosa. 

Uf, mrzim kad to radiš.

I to pred roditeljima ili društvom. Spustiti supruga ili dečka jako je loš potez za vezu. Tako okrećete sve prisutne protiv njega, a on će se teško oporaviti od ovoga jer je definitivno izgubio poverenje u vas.