Tanka je linija između zaštitnički nastrojenog i posesivnog partnera, ali mnogi i dalje ne znaju pravu razliku.

U čemu je razlika između nevine posesivnosti (one koja se obično pojavljuje u prvih nekoliko nesigurnih faza ljubavi) od agresivne posesivnosti? U kom trenutku treba sve da prekinemo?

Ovih 10 znakova koji otkrivaju previše posesivnog partnera...

Traži od vas da stalno ispunjavate njegove želje

Ukoliko ne udovoljavate željama partnera, niste poslušni ili ne ispunjavate ono što partner traži od vas, partner će vam prigovarati, i dalje zahtevati neke stvari od vas, pa čak se poslužiti i emocionalnom ucenom.

Kontroliše gde idete, kada i zašto

Kada god želite ići napolje prijateljima, porodicom ili čak u kupovinu, vaš partner vam diše za vratom. Često će pokušavati da vas ograniči na ostanak kod kuće, koristeći neke manipulativne načine.

U životu mu nije potreban niko drugi osim vas

Jedan od ključnih znakova koji ukazuju na posesivnog partnera je njegova sklonost da vas podseti da ste središte njegovog sveta i to toliko da mu nije potreban niko drugi, niti prijatelji niti porodica, osim vas. To ne mora uvek biti znak posesivnosti, ali kada pokazuje bes ili ljutnju prema vašim prijateljima, kolegama ili članovima porodice, onda jeste.

Pokušava sabotirati vaša prijateljstva

Kada vas partner pokušava odgovoriti od susreta s vašim prijateljima, kolegama ili članovima porodice možete biti sigurni da je preterano ljubomoran i posesivan. Verojatno će ih kritikovati, analizirati, podsećati na stare probleme koje ste s njima doživeli ili čak izmišljati laži o onima koji žele provesti vreme s vama.

Ne poštuje vaše lične granice

U posesivnoj vezi osobni prostor kao da ne postoji. Ako imate posesivnog partnera, velike su šanse da će usvojiti vaš lični prostor zbog čega se možete osećati kao da nikada nemate mira.

Na sledećoj strani pročitajte koji su to još znaci koji pokazuju da je ON ljubomoran...