Urušavanje odnosa nikad ne dolazi preko noći. Propas dolazi polako, prikrada se neprimetno i hrani se otvorenim pitanjima koja guramo pod tepih, ostavljajući ih da tinjaju sve dok ne izmaknu kontroli.

Psiholozi i psihoterapeuti stalno ističu koliko je komunikacija važna, a opet svi na to tako lako zaboravimo...

# Čujete, ali ne slušate

Nakon početnog uzbuđenja, kad želimo da znamo apsolutno sve u vezi sa osobom koju volimo, što se obično dešava u prvim fazama veze, pažnja nam popušta. Ipak, to ne bi smelo da se dešava. Uvek bi trebalo da nam bude važno ono što govori naša "druga polovina". Komunikacija je jedan od kamena temeljaca zdravog odnosa među ljudima koji se vole, i ako počne da izostaje, sve počinje da se "klima", a veza uzdrmana na taj način teško da može da opstane. Pokušajte, dakle, da izbegnete situacije u kojima osobu koju volite slušate "jednim uhom".

# Ni vi ni vaš partner nemate dovoljno vremena "samo za sebe"

Čak i ako želite da svaki slobodan trenutak provedete sa partnerom, trebalo bi da se oduprete tom porivu. Malo prostora uvek dobro dođe, čak i ako se volite najviše na svetu. Odvojena interesovanja jedan su od ključnih "sastojaka" zdrave, srećne veze. Tako ćete izbeći opasnost da se bilo ko od vas dvoje oseća kao da ga onaj drugi guši, a imaćete i više tema za razgovor što je uvek dobra stvar.

# "Spuštate" partneru u javnosti

Ovo nam se svima ponekad "omakne". Kad smo među prijateljima, uz koju čašu vina, ponekad može delovati kao dobra ideja da se našalimo na račun osobe koju volimo. Obično se iza toga krije nesvesna potreba da ljudima sa kojima se družimo dokažemo da je naša veza super, da smo opušteni... Ali, ovo nikad nije dobra ideja. Vaša partnerka možda i sama priznaje da je očajna kuvarica, ili da je peglanje košulje za nju poduhvat ravan cepanju atoma, ali jedno je kad se vas dvoje šalite na tu temu kod kuće, a nešto sasvim drugo ako je zbog toga prozivate u javnosti. Ponekad ono što nama deluje kao bezazlena šala osobu koju volimo može jako povrediti. Šalite se, budite i vrcavi i duhoviti, ali ne na račun osobe koju volite.

Na sledećoj strani pročitajte koje su to još stvari koje vam svakodnevno uništavaju vezu...