Svaka veza je posebna i njihova stabilnost zavisi od samih partnera. Mnoge dugotrajne i stabilne veze se neočekivano završe, a ponekad one tek započete mogu da rezultiraju brakom i lepim zajedničkim životom. Za dugotrajnost odnosa nema garancije, sve zavisi od oba partnera podjednako i njihovog ulaganja u vezu.

PROČITAJTE JOŠ: IZNENADIĆETE SE: Evo zbog čega se muškarci toliko plaše braka i ozbiljnih veza

Univerzitet u Ilinoisu je sproveo istraživanje na 376 parova, koji su vodili evidenciju o svojoj predanosti jedno drugom tokom 9 meseci veze.

Ova 4 tipa veza su naučnici izdvoili:

Dramatičan par

Dramatični parovi često upadaju u konfliktne situacije, a partneri su promene u predanosti i povezanosti pripisivali vremenu provedenom sa svojim prijateljima i odvojenosti od partnera, a ne vremenu provedenom sa partnerom. Oni uglavnom donose odluke na temelju negativnih događaja koji im se događaju ili obeshrabrujućih stvari o kojima razmišljaju kada razmišljaju o svojoj vezi.

Partnerski orijentisani par

Partnerski orjentisani parovi su skladni i imaju najveći šansu da ostanu zajedno. Oni su uključeni u život onog drugog i zavisni su jedno o drugome,  pa koriste ono što se događa u njihovoj vezi da bi unapredili i produbili svoju povezanost. Osobe u takvim vezama imaju najveći nivo savesnosti, što govori da su jako oprezni i obazrivi prema svom partneru.

Parovi koji se puno svađaju

Parovi koji se puno svađaju stalno zapadaju u nesuglasice, oni mogu da iskuse padove u predanosti i povezanosti kada se nađu u konfliktu. Njihova predanost može opasti, ali to ne znači da će preknuti vezu. Napetost koju ovi parovi proživljavaju ih razdvaja kada se radi o konfliktu, ali ih isto tako i spaja kada se radi o strastvenoj povezanosti. Ovakva vrsta ljubavi nije dugotrajno održiva.

PROČITAJTE JOŠ:  MOMCI PRIZNALI: Ovo su NAJPOŽELJNIJE devojke za vezu

Društveno orijentisani parovi

Društveno angažovani parovi su do određene mere slični partnerski orjentisanim parovima tako što ostvaruju visoke nivoe zadovoljstva i stabilnosti u vezama.

Idealno bi bilo da se dugotrajne veze svojoj osnovi grade na bazi prijateljstva. Zajednički prijatelji takvim parovima pomažu da se osećaju bliže i predanije.

Izvor: espreso.rs