Jeste li nekad razmišljali o tome koliko zapravo pojam ljubavnice ima veću toplinu i draž od pojma žene, devojke ili supruge? Isti slučaj je i sa ljubavnikom. Koren reči je ljubav. Predivno.

Dokle god sam u muškarcu videla svog ljubavnika a ne dečka, potencijalnog muža ili supruga ja sam bila srećna i zadovoljna. Zašto bismo imali problem s ljubavnicama i ljubavnicima? Ko ovde koga vara i ko na koga ima pravo, nije bitno jer niko ni na koga nema pravo, niti se bilo ko nekome drugom zakleo na večnost. Logično. Večnost nije večna jer večnost ne postoji. Ne zanosite se. Dokle god budemo izmišljali seksualni monopol bićemo nesrećni/e. Nego, nije mi do kraja jasna jedna stvar. Koja je razlika između ljubavnice i devojke? Ljubavnice i supruge?

IZ MINJINOG UGLA: FEMINISTIČKA LJUBAV, LAŽ I ISTINA

Pre svega razlike u samom poimanju, tretiranju, shvatanju, (ne)razumevanju, stepenu eksploatacije i (ne)slobode ljubavnice, devojke ili supruge su nepremostive. Međutim, nijedna od njih nije oslobođena, jer svaka sa sobom nosi breme svog unapred datog značenja, svoje ograničene prakse, rutine, navike i svoje luđačke borbe. Sve tri su žene, potpuno različite, a nadasve iste- obeležene i bespotrebno nagrđene kojekakvim društvenim ulogama i titulama, koje ih smeštaju na margine ličnih, ali i društveno-političkih odnosa.

Nastavak na sledećoj strani...