Zagovornici ove metode kažu da će nam privremeni prekid pomoći da shvatimo vredi li se boriti. Protivnici upozoravaju da na taj način guramo probleme pod tepih.

Kada su Rejčel i Ros odlučili da, nakon nebrojenih trzavica, naprave pauzu u vezi, naglo je porastao broj ljudi koji je u stvarnom životu krenuo putem omiljenog američkog TV para. Mada je toga bilo i ranije, junaci serije "Prijatelji" učinili su pauzu legitimnim i modernim načinom rešavanja ljubavnih problema. Koliko efikasnim, drugo je pitanje.

Zagovornici pauze kažu da je to odličan način da raščistimo misli kad smo emotivno iscrpljeni, umorni i u začaranom krugu stalno istih svađa s partnerom bez kog, paradoksalno, ne možemo da zamislimo život. Privremeni prekid tada će nam pomoći da shvatimo da li se vredi boriti ili valja prikupiti hrabrost i otići zauvek pre nego što zaglibimo još dublje.

Protivnici, pak, tvrde da je pauza samo odlaganje rešavanja problema jer nakon nje, sve je opet isto, i konflikti, i reakcije partnera, pa samim tim i ishod.

“Pauza je blaža reč za raskid. Čim je potrebna, znači da veza nije prava. Kad jednom počnu da se prave navodne pauze, više nema sastavljanja. Ne padajte na te fore, shvatite pauzu kao kraj”, upozorava jedan forumaš, dok mu drugi odgovara: “Ne mora da znači, bili smo na pauzi i dovoljno je da kažem da nam je veza sada bolja nego što je ikada bila”.

Sagovornica "Života plus", psiholog i porodični psihoterapeut u Centru za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima "Harmonija" Jelena Branković, primećuje da je pauza u vezi relativno česta pojava u današnjim partnerskim odnosima.

“U proteklih pola veka brak je postao veoma krhak odnos. Sa mogućnošću da se završi u bilo kom trenutku i da se započne nova veza, i opcija pauze u odnosu je dobila na značaju. Čini mi se da je u većini slučajeva ovo rizičan izbor, jer ne daje mogućnost partnerima da kroz rešavanje nesuglasica prodube svoju bliskost”, upozorava psiholog.

Potreba za pauzom sugeriše da je u vezi narušena stabilnost, primećuje naša sagovornica, koja dodaje da se gotovo svim parovima u nekom trenutku dogodi da budu nezadovoljni određenim aspektom veze ili braka.

“U većini slučajeva, partneri će uspeti da konstruktivno reše konflikt, nesuglasicu, neslaganje ili problem koji je izazvao nezadovoljstvo. Destabilizacija predstavlja šansu da partneri rade na unapređenju odnosa, da se bolje upoznaju i otkriju načine kako da izađu u susret svojim i partnerovim potrebama. Kada je veza destabilizovana, a par ne odluči da zajednički traži kreativno i kvalitetno rešenje, niti da konačno prekine vezu, odlučuje se na pauzu”, primećuje psiholog.

Na sledećoj strani nastavak