Možda je najveći razlog zbog čega odbijamo da nastavimo dalje taj što se fokusiramo i često razmišljamo o tužnim delovima veze iz koje smo izašli. Umesto toga bolje je da se fokusiramo da one momente koji su nas činili srećnim i da budemo zahvalni na takvom iskustvu. Zato vam predstavljamo 5 načina kako raskid može da vas motiviše: 

Vratite se svojim hobijima

Sećate li se svih lepih stvari od kojih ste odustali zbog svoje veze? Sada je pravi trenutak da rezimirate situaciju i odaberete neki uzbudljiv hobi. Odabir fizičke aktivnosti ili vraćanje starim strastima prema hobiju vas može veoma inspirisati i odvojiti od raskida. Trideset minuta fizičke aktivnosti svakog dana će isprazniti sav emotivni naboj koji je ostao iz veze, a vaši hormoni će ponovo uspostaviti balans u vašem telu. Sat vremena slikanja, plesa ili čitanja knjige može učiniti čuda. Ukoliko se odlučite za knjigu, ne samo da ćete se smiriti, već ćete za to vreme prestati da razmišljate o sopstvenoj priči. Kada hobi postane navika, znajte da ste postigli svoj cilj. 

PROČITAJTE I... Fejsbuk nam pomaže da bezbolno prođemo kroz raskid: Evo i kako!

Setite se pređašnjih ciljeva

Da, imali ste neku svrhu u životu i pre nego što ste se zaljubili. Čak i ako nemate cilj, ovo je savršeno vreme da postavite sebi jedan. Jedan od najboljih ciljeva bio bio: Ne zaljubiti se u pogrešnu osobu ponovo, pokušajte da sačekate pravog i pažljivo birajte s kim ćete biti u vezi. Doslednost vašim ciljevima će formirati zid oko vas i zaštititi vas od mnogih nelagoda. Iako ste u vezi, gubiti svoje ciljeve znači izgubiti sebe u toj vezi, što je veoma loša ideja. Imate samo jedan život. Vreme je da jurite za svojim snovima, a ne za osobama. 

PROČITAJTE I... Kako preboleti gubitak voljene osobe?

Steknite dobre navike

Sada kad svoje vreme ne trošite na duge pozive, zašto ga ne iskoristite na produktivan način? 

Zaspite na vreme, ustanite rano i prošetajte. Priroda ume zalečiti slomljeno srce na mnogo načina. Sačuvaćete mnogo fizičke i emocionalne energije koju ste uzaludno trošili u vezi. Iskoristite ovo vreme da poboljšate sebe. Možete početi sumirajući vašu prethodnu vezu. Postoje li neke mane koje ste uočili kod sebe i želite da ih iskorenite? Šta ste naučili iz prethodne veze? Imate li loše navike koje je potrebno promeniti? Ukoliko je odgovor da, sada je najbolje vreme da se sa tim suočite. 

PROČITAJTE I... 10 stvari kroz koje moraš da prođeš kako bi prebolela bivšeg!

Ne proganjajte bivšeg 

Ovo je definitivno najgora ideja ikada. Postoji toliko boljih načina da iskoristite vaše vreme i internet. Gubljenje vremena na praćenje facebook profila, tvitova i fotografija sa instagrama vas nikuda neće dovesti. Prestanite sa dramom. Nemojte više zvati bivšeg ili slati mu poruke. Ponašajte se graciozno i budite dostojanstveni. 

Drama je za decu. Zreli ljudi takođe umeju da vole, ali se ne zaljubljuju nemilosrdno. Uz malo truda, ljubavne priče se mogu završiti na miran način. Nemojte ga uhoditi, niti zvati kada ste pod uticajem alkohola. Zaboravite i na onu čuvenu rečenicu: “Samo da vidim kako je. ” Razumite da i vaš bivši takođe pokušava da krene dalje. 

Možda je vaš odnos zaista bio divan, ali ukoliko ste raskinuli, postojao je razlog. Uzdržavanje od uhođenja je inspirativno jer pokazuje da umete da preuzmete kontrolu nad svojim emocijama i odlukama. 

PROČITAJTE I... 4 važne lekcije koje možemo naučiti od Adel

Oprostite i sebi i njemu

Održavati bes, ljutnju ili bilo kakvo intenzivno osećanje prema bivšem dečku nije dobro. Skupite snagu i pustite to. Nije bitno ko je načinio veliku grešku. Ako ste to vi, oprostite sebi i nastavite dalje. Ako je to bio on, pružite mu istu vrstu velikodušnosti. Oprostite, ali ne zaboravite razloge vašeg raskida, jer će vas to podstaći da ne počinite istu grešku dva puta. 

Oproštaj nije lak, zahteva veliku mentalnu energiju koju morate prikupiti, ali će vas svakako učiniti većom i boljom osobom. Oproštaj znači da prihvatate činjenicu da su određene stvari bile izvan vaše kontrole i da imate dovoljno snage da se suočite sa svojim demonima. 

Ali iznad svega, oprostite, jer će vam to mnogo pomoći. Kada ne oprostite, dopuštate vašem bivšem mesto u svom umu, tako da ukoliko želite da iskorenite osećanja prema njemu, najbolje bi bilo da mu oprostite i nastavite dalje. 

Zapamtite: suprotno od ljubavi nije mržnja, već ravnodušnost, a možete biti ravnodušni samo ukoliko oprostite. 

Tekst priredila: Nevena Čolić