Ako se vi i vaš partner sećate trenutka kada ste bili sigurni da želite da budete zauvek zajedno- ne trenutka kada ste se verili, već kada vam je srce poigravalo, i osećali ste se bliže nego ikada- onda je vaš odnos odličan. Ako ne možete da se setite ključnih momenata kao što je ovaj, onda vaš odnos može biti u nevolji.

VIŠE: Otkrivena tajna formula: Saznajte da li će vaša veza trajati!

Prema najnovijem istraživanju Univerziteta Ilinois, parovi koji imaju zdravu (i sve razvijeniju) bračnu privreženost bi zapravo trebalo tačno da se sete svih faza njihovog odnosa, dok parovi koji stagniraju ili preduzimaju korake unazad, uglavnom zaboravljaju sve ključne i važne događaje.

Istraživači su tokom devet meseci pratili 232 bračna partnera koji su zajedno oko dve godine. Svakog meseca, svaka osoba je imala zadatak da oceni svoje izglede braka od 0 do 100. Na kraju studije, istraživači su grafički prikazali dobijene rezultate, nakon kojih su postavljali pitanja učesnicima. Oni su trebali da daju konkretne odgovore na pitanja koja su imala za cilj da provere njihova sećanja razvojne putanje u braku.

VIŠE: 10 znakova da je vaša veza jaka i da će trajati

Parovi koju su produbili svoju posvećenost sećali su se istorije njihovog odnosa gotovo savršeno. Oni čiji je nivo posvećenosti ostao isti tokom studije, odnosno "održavaoci veze" sećali su se da su nedavni događaji bili bolji nego što su zapravo bili, ili je došlo do napretka. Oni su sebi dali malo prostora za rast i zapamtili su nedavnu prošlost mnogo bolje, nego što su je prvobtno prijavili u istražianju, kaže Brajan G. Ogolski, profesor ljudskog razvoja na Univerzitetu Ilinois. Parovi koji su nazadovali bili su još isključeniji u istraživanju.

Ako pogledamo u njihovu istoriju tokom ovog istraživanja u trajanju od devet meseci, možemo primetiti da su njihove šanse za brak sve više opadale. Ipak, njihovo sećanje se zasniva na mislima da sve stvari funkcionišu u redu. Naravno, oni nisu videli grafikon sa rezultatima, tako da nisu znali da njihova putanja izgleda ovako strašno, pa je pošteno reći da su oni zapravo u zabludi o stanju njihovog odnosa. 

VIŠE: Da li je 2.9 godina rok trajanja modernih veza?

Dakle, šta smo naučili? Ako je vaše sećanje o trenutnoj vezi kristalno jasno (i verovatno se poklapa sa njegovim sećanjima) vaša veza je na čvrstim nogama. Ako ne možete da se setite događaja (ili ih vi i vaš partner vidite drugačije) možda je vreme za preispitivanje odnosa.