Ljubljenje ima svoju nauku– filematologiju, kao i svetski dan ljubljenja koji se slavi 5. februara svake godine. Evo još deset zanimljivih činjenica o ljubljenju...

1. Dve trećine ljudi naginje glavu udesno kada se ljubi. Čudno ali istinito, ovu naviku su verovatno "pokupili" još u materici, jer to čini otprilike isti broj nerođenih beba.

VIŠE: 9 stvari koje vam PRAVI muškarac nikada neće uraditi

2. Parovi koji se često ljube imaju kvalitetniju vezu. Do takvog zaključka došla je Sheril Kirshenbaum dok je pisala knjigu "Nauka ljubljenja" (The Science of Kissing).

3. Tokom poljupca u telu se otpuštaju hormoni sreće – oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osećamo poletno i zadovoljno.

4. Naučnica Krista A. Bloom tvrdi da su usne osetljivije od vagine - na površini usnica nalazi se otprilike 10 hiljada živčanih završetaka, a u klitorisu 8 hiljada.

5. Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tokom svakog poljupca izmeni oko 80 miliona različitih mikroba, što je 77 hiljada više mikroba nego što se može naći u javnom toaletu. Ali izmena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.

6. Najduži poljubac na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

VIŠE: 10 tipova muškaraca koji su APSOLUTNO vredni tvoje pažnje

7. Mladenci se ljube tokom ceremonije venčanja jer se ova praksa od davnina smatrala obvezujućom poput potpisivanja ugovora, ili barem tako tvrdi Michael Philip Penn u knjizi 'Kissing Christians'.

8. Francuzi nisu imali službeni pojam za ljubljenje na francuski način do 2013., kada su u rečnike ubacili termin galocher koji opisuje ovu radnju.

9. Izmena francuskih poljubaca uključuje 34 mišića u licu, a brzi poljubac sa zatvorenim usnama tek dva mišića. Iz istog razloga dok se ljubite na francuski način gubite po 5 kalorija svakih nekoliko sekundi.

VIŠE: 6 situacija koje pokazuju da ste u ODLIČNOJ vezi

10. Dodirivanje usnama i jezikom ne smatra se poljupcem u svim kulturama. Eskimi poljupcem nazivaju trljanje nosa i mirisanje obraza partnera.

Izvor: Zadovoljna