U svakoj zdravoj i srećnoj vezi neminovno će doći do razmirica i svađa. I to je sasvim u redu, jer svi imaju pravo na različita mišljenja. Međutim tokom tog delikatnog procesa, suzdržite se da ne izgovorite nešto što bi moglo veoma da povrediti drugu osobu koju volite. 

"Ti si kriv za sve!"

Okrivljavanje partnera je najčešća stvar koju ljudi čine tokom svađe. Jednom kada okrivite osobu za nešto, razgovor će nastaviti da teče u smeru ko je kriv, a ko ne. Tako će se fokusiranje sa rešavanja problema prebaciti na nešto što nikako neće da vam pomogne da rešite problem. Radije objasnite partneru na koji način je njegovo ponašanje uticalo na vas, ali prihvatite odgovornost i za svoje postupke. 

Kako se svađaju srećni parovi

"Istu stvar si uradio i prošli put!"

Umesto da se vraćate u prošlost, govoreći osobi šta je trebala ili ne da učini, recite radije da biste u budućnosti želeli da postupi drugačije. Spominjanje grešaka iz prošlosti pretvoriće male svađe u velike. Ako ste već, navodno, oprostili nekome nešto što je pre učinio, ne biste trebali to ponovo da izvlačite u novim raspravama. Ako stalno iznova obilazite oko istog sitnog argumenta, to je definitivno pokazatelj da vam je potreban nov pristup da biste bili u stanju da rešite situaciju. 

"Želim razvod/raskid!"

U žustroj raspravi lako je reći stvari koje ne mislite, ali ove reči ne možete da vratite, bez obzira koliko puta rekli Izvini ili se zakleli da niste tako mislili. Ako vam tako nešto izleti u sred svađe ili slučajno, odmah biste se trebali da kažete Izvini i objasnite da se to više neće ponoviti. Čak i nakontoga, moglo bi proći neko vreme pre nego što partner počne u potpunosti opet da  vam veruje. 

"Ti si takva budala/kukavica!"

Lični napad će automatski drugu osobu da stavi u obrambeni stav, što će dovesti do toga da vas ona  napadne i niko neće moći da pobijedi. Prozivanje različitim imenima podstiče istu ranjivost kao i negativno poređenje sa nekim drugim. Stručnjakinja za veze, Sovmija Narajan ističe: "Takvo prozivanje govori vašem partneru da ga više ne vidite kao individualca. Radije ostavite komunikaciju otvorenom i kontrolišite svoje reči. Recite da se vi sećate drugačije cele situacije ili da iz vaše perspektive sve izgleda drugačije". 

Pametno svađanje: 3 taktike koje uvek uspevaju

"Ovog trenutka da si počeo da pričaš sa mnom!"

Ova izjava se obično kaže tokom žustrih rasprava kada jedna osoba ne želi da komunicira. Možda osećate kao da vas ne sluša i želite odmah da pričate o problemu, ali postigli biste više uspeha kada biste rekli da imate osećaj da vas ne sluša i da biste hteli da odvoji par minuta kako biste vi rekli šta mislite. Ako zauzimate suprotne stavove, razmislite pre nego što progovorite.