U okviru jednog istraživanja, psiholozi su okupili ljude koji žive u srećnom braku već decenijama i zamislili ih da podele svoje tajne dugovečne ljubavi. U pitanju su pravi ljubavni seniori, koji u premašili sedmu deceniju života, a za to vreme uspeli su da nauče mnogo toga. Ovde vam prenosimo neke od najzanimljivijih odgovora koji su prava riznica mudrosti kada se radi o uspehu u partnerskim odnosima.

Počnite dan sa malim stvarima koje vas čine srećnim

"Kada se probudite ujutro, pomislite šta bi najviše iznenadilo vašu voljenu osobu, te ispunite tu sitnicu. Čak je i pet minuta dovoljno", savetuje 81-godišnji Antoan.

To što ste blizu ne znači da ste povezani

"Ponekada se morate potruditi oko veze čak iako je teško. Morate da se potrudite da shvatite šta druga osoba misli i da delite vaše misli sa njom", kaže Ruben koji ima 72 godine.

Ne brinite se oko bora

"Kada zaista volite neku osobu, ne primećujete kako stari. Upravo zato se ne bi trebali opterećivati oko sitnica kao što su bore", Alfredo, 77.

Pronađite vaš granični broj

"Ovo možda zvuči čudno ali reč je o svađama. Kada se posvađamo 16 puta, 17. nećemo. Jednostavno ćemo prećutati i to deluje", Ralf, 75

Negujte prijateljstvo

"To će vam preostati nakon dugo vremena i svaki par prvenstveno mora da ima dobro prijateljstvo jer bez toga neće opstati veza", Lidija, 73.

Okružite se srećnim parovima

"Jednostavno: srećni ljudi, srećan život. Ukoliko vam neko non stop govori kako je brak loš i vi ćete isto misliti za svoj", Džeremi, 80.

Ponavljajte njihova pitanja

"Ovo radite isključivo ukoliko niste najbolje razumeli to što vam voljena osoba govori. Tako izbegavate nepotrebne svađe zbog "gluvih telefona", Lusija 75.

Podelite obaveze prema snazi

"Nije bitno čiji je red da se operu sudovi, ako je vama lakše, latite se posla. Tako će nastati prijatnija atmosfera, pa će vaša voljena osoba sledeća dva puta oprati suđe", Diksi, 84.

Prespavajte svađu

"Ako primetite da se svađa zahuktava, napravite pauzu. Bolje da malo ohladite glave nego da kažete nešto što ne mislite", Čen.

Uvek ima mesta za učenje

"Nemojte da zatvarate vaš um za nove stvari. Brak je proces koji traje i samim tim je podložan promenama", Samanta, 80.

Izvor: 24sata.rs