Šta je ljubav? 

Da li postoji neki stručnjak koji može da nam da neke prave odgovore o ljubavi - kako da je pronađemo ili možda, kako da je popravimo?

Artur Aron jedan je od najvećih svetskih istraživača na temu „romantična ljubav“. Profesor  je na Stoni Bruk Univerzitetu  i autor je brojnih knjiga na temu ljubavnog odnosa kao što su „Priručnik bliskosti i intimnosti „ i „Srce Socijalne Psihologije: Pogled Na Strastvenu Nauku“.

U nastavku teksta pročitajte njegove savete o tome kako da budete privlačniji suprotnom polu, kako da imate uspešan prvi dejt i koje stvari ubijaju ili poboljšavaju ljubavni odnos.

Hajde da počnemo.

Šta je uopšte ljubav?

Ljubav nije emocija, zaista. Kada pogledate rezultate mnogih studija, videćete da je ljubav ustvari želja ili žudnja. Isto kao što postoji žudnja za kokainom ili za više novca. 

Evo šta kaže Artur:

Kada si romantično zaljubljen u nekoga, područje mozga koje se aktivira kada mislite o nekome jeste ono što se naziva dopamin sistem nagrađivanja. Po istom principu mozak reaguje na kokain i novac. Ljubav izgleda više kao želja nego kao emocija“.

Iako je ljubav definitivno prolazna, istraživanja pokazuju da su neki parovi jako zaljubljeni nakon 40-50 godina duge veze. Ali, u pitanju je mali procenat ljudi. Samo „biti u braku“ često nije dovoljno i mora da postoji element prijateljstva i poštovanja u tom odnosu.

Evo šta vas čini atraktivnim

Izgledate dobro. Duhoviti ste. Ali to nije jedino.

Artur je zaključio da smo atraktivniji osobama koje se nama sviđaju. 

Takođe, verujući da je ta osoba slična kao mi čini je atraktivnom za nas. Pretvarati se da nisi zainteresovan za tu osobu, užasna je strategija ! A  ukoliko svojim ponašanjem podstičete tu osobu da vam priđe i istovremeno imate stav „imam visoke standarde“ , onda ćete biti uspešni.

Kako da imate sjajan prvi dejt

Ukoliko naše okruženje čini da se osećamo uzbuđeno, moguće je da greškom pomislimo kako je to ljubav.

Pogledajte studiju:

 

 

Dakle, šta to praktično znači? Tobogani, koncerti ili bilo šta uzbudljivo sa energijom u vazduhu doprinosi da se osećamo uzbuđeno po pitanju te osobe. 

Pravi razlozi zbog kojih veze ne uspevaju

Ukoliko ste nesigurni, anksiozni ili depresivni - imaćete problem da ostvarite prisniji odnos. Takođe, zabluda je da kada prolazite kroz teška vremena to samo može da ojača vašu vezu (teška vremena uglavnom unište svaku vezu).

Duga veza bilo koje vrste nažalost strada kada se dešavaju veliki stresovi. Ako živite u ratnoj zoni, ili imate dete koje je teško bolesno, ili neko od vas izgubi posao - veza strada. Kada stvari ne idu dobro a naš partner  se ponaša loše, uobičajen je zaključak da je uvek bilo tako loše i da će nastaviti da bude jednako loše. Međutim, moramo se setiti i u teškim situacijama da nije uvek bilo tako loše. 

Druga stvar koja najčešće uništava svaku vezu jeste pokušaj da se promeni ta osoba. Morate da naučite da prihvatite osobu onakva kakva jeste.

4 saveta da poboljšate odnos

Ukoliko osećate depresiju, bes ili nesigurnost, morate to da promenite. Popravite sebe kako bi veza bila uspešnija.

Veze prestaju da budu zabavne onda kada mi prestanemo da ih činimo zabavnim. Suština je u uzbuđenju. Dosadno je svako veče jesti picu na kauču i gledati TV.  Šta da uradite? - Uradite isto ono što je potrebno za svaki prvi dejt - idite na koncert, neku dobru večeru ili u bioskop. Oživite uzbuđenje, setite se lepih događaja i podsetite partnera šta vas je to u prošlosti vezalo za njega. 

Treća stvar je da proslavite uspeh vašeg partnera. Budite njegov najveći fan. Ukoliko se ne impresionirate dostignućima vašeg partnera, onda vi ubijate vašu vezu !

Četvrta stvar je zahvalnost. Zahvalnost je recept za srećniji u uspešniji život. Istraživanja pokazuju da što je osoba više sklona zahvalnosti, manje je verovatno da je depresivna, uznemirena, usamljena, zavidna ili neurotična.