Da mnogi ovaj dan smatraju kao dan kada će im partner dokazivati svoju ljubav, svedoče podaci da bi čak 53 posto žena prekinulo ljubavnu vezu kada im partner ne bi ništa poklonio! Oko 20 odsto žena smatra da je Dan zaljubljenih najromantičniji dan za prosidbu, dok 30 posto ocenjuje ovaj dan kao komercijalni.

Više od 80 odsto muškaraca kupuje poklon u poslednjem momentu i to da ne bi razočarali nežniji pol, a ne zbog toga što smatraju da je to dokaz ljubavi.

U Japanu se, verovali ili ne, samo muškarci daruju! Žene na taj dan ne primaju poklone, već svojim jačim polovinama kupuju čokolade, a muškarci im se revanširaju 14. marta.

Dan zaljubljenih poslednjih godina se i te kako isplati prodavcima cveća, čokolada i raznih sitnica koje asociraju na ljubav. Prošle godine je u svetu prodato neverovatnih 200 miliona ruža, od kojih su crvene bile najčešći izbor. Kupcima ne smeta čak ni trostruko skuplja cena crvenih ruža, a oni malo skromniji uglavnom se odlučuju za lale i ljiljane.

Pored cveća, najpopularniji poklon za Dan zaljubljenih su slatkiši, koje na ovaj dan kupuje 47 posto ljudi, dok se 35 odsto odlučuje za izlazak na večeru.

Legende o Danu zaljubljenih

Prema legendi, Valentin je bio sveštenik koji je u tajnosti obavljao ceremoniju venčanja vojnika i njihovih nevesti. Ceremonije su se obavljale u tajnosti jer je tada vojnicima u Rimu bilo zabranjeno da se žene, da bi mogli duže da ostanu na ratištu.

Katolička crkva je proglasila 14. februar danom Svetog Valentina, jer se taj datum podudarao sa paganskim praznikom Luperkalija, koji je posvećen bogu plodnosti Fanusu. Po nekim srednjevekovnim legendama, 14. februar je dan plodnosti jer na taj dan ptice počinju da se pare. Zbog toga se ovaj dan povezuje i sa ljubavlju i strašću.

Dan zaljubljenih se, kao dan posvećen ljubavi, u svetu slavi od srednjeg veka, a prvu čestitku povodom Dana zaljubljenih, po legendi, napisao je vojvoda Karlo Orleanski svojoj supruzi još u 15. veku, dok je boravio u britanskom zatočeništvu.

U Srbiji je Dan zaljubljenih popularan od početka 21.