Scenario koji možemo odmah da pocepamo i bacimo, bio bi sledeći: toliko ste dugo singl da više i nemate volju da tražite novog dečka, a čak i kada upoznate nekoga, ubrzo shvatite da to nije to (ako ga poredite sa bivšim još i gore). Stručnjaci ovakvo stanje nazivaju long term single blues, a kažu da na njega nisu imune ni nezavisne i samosvesne žene i devojke, poput vas, Cosmo čitateljki. E pa, bluz ostavite Eriku Kleptonu, a vi pročitajte savete za čupanje iz ove singl-depresije.

Suočite se sa ključnim problemima

Ako očajavate zbog upoznavanja pravog muškarca, pozabavite se temama koje obično stoje u pozadini, kaže Ivan Mark Kac coaturor knjige Why you’re still single. Tu spadaju sigurnost u sebe i sposobnost da prihvatite druge onakve kakvi su. Nađite način da podignete samopouzdanje.

Ugušite pesimizam

Nemojte dozvoliti sebi da se izgubite u negativnim mislima i samosažaljenu. To vodi u ono što Kac naziva očajnički tango – tražite životnog partnera u svakom tipu koga upoznate i fokusirate se na to koliko se uklapa u vaš ideal.

Uplovite u optimizam

Iako se ponakad čini teško, moguće je sačuvati vedre misli. Optimizam se uči, kažu stručnjaci, pa ako vam teško ide – potrudite se više. Roni En Rajn autorka knjige MANifesting the Right predlaže jednostavne korake poput pronalaženja afirmatora, nošenja nakita koji vam je pokloni neko koga volite ili bavljenje bilo kojim krativnim stvarima. Ništa nije više seksi od pozitivne energije, smatra ona.

Izađite napolje!

Družite se sa veselim ljudima, prihvatajte sve pozive za žurke, izlaske, kafu, vožnju bicikle... ma šta god podrazumeva dobar provod. Budite otvoreni prema novim mogućnostim i, što je najvažnije opustite se! Naučite da se zabavljate, a ostalo će doći samo.