Ukoliko svoj stav o štreberima gradite na osnovu filmova i serija iz osamdesetih i devedestih godina, koji žude da pokažu svoje znanje iz oblasti hemije i primene ga za pravljenje nuklearne bombe koja će odneti živote svih njihovih zakletih neprijatelja – zlih ragbista i podmuklih propaliteta iz poslednje klupe, varate se. Ovi štrberi nisu vredni ni da pridrže naočare našim, modernim zaljubljenicima u nauku.

Moderni štreberi, naime, ni najmanje ne liče na te lude naučnike i među njima se kriju odlični frajeri.

Pogledajte koji su razlozi da izađete s takvim primerkom muške vrste.

1. U životima štrebera postoje jedna do dve stvari koji u njima bude ogromnu strast

Ko još voli tipove koji na sve sležu ramenima? Baš ih briga, ne zanima ih, ravnodušni su... Čak i ako niste naročito opsednuti Lukom Skajvokerom, Harijem Poterom ili Nedom Starkom, sa svojim štreberom ćete voditi strastvene razgovore o njima. A to govori mnooogo o nečijem viđenju života!

2. Štreberi su svesni toga da je ono što ih zanima drugima, možda, čudno, pa ne morate biti stidljivi po pitanju sopstvenih ekscentričnosti

Da li provodite večeri gledajući fotografije koje prikazuju mačke u helankama? Štreber vas neće osuđivati, čak ni ako ste se pre neki dan maskirali u Hermionu Grejndžer bez ikakvog razloga. Eto, došlo vam.

3. Ličnost štrebera je podsticajno-zavisnička

Za razliku od dobrog dela ljudskog roda, koji je u stanju da gleda isprazne sadržaje televizijskog programa, koji svoje dane ne ispunjava ničim i razvije zavisnost od toksina, štreberi svoje vreme posvećuju jurnjavi za dostignućima. Čak i epizoda serije Star Trek raspiruje njegovu maštu i tera da razmišlja o fizici...

4. Štreberi ne igraju igrice

Da, igraju World of Warcraft, ponekad i Call of Duty, ali u vezi – oni nisu zli taktičari koji su se okomili na vaše blago. Vrhunac njihovog taktiziranja je pitanje: Hoćeš li da mi pomogneš da ubijem zmaja? Posle možemo u krevet.

5. Imaju visoku svest o sebi samima

Iako neki tako ne misle, štreberi zaista dobro vide ko šta o njima misli. Jasno im je da ljudi smatraju da su štreberi, pa ipak – hrabro nastavljaju da bivaju štreberi! Oni nešto što može da bude stigma i pečat uzimaju i s lakoćom nose kao bedž. A to mogu samo izuzetno kul osobe!

6. Štreberi obožaavaju da rešavaju probleme

Ako je u stanju da provede dve nedelje u uništavanju kompjuterskih virusa, neće mu biti teško da dva sata razgovara o osećanjima.

7. Vole tehnološke spravice

Recite jedno veliko i slatko zbogom vozikanju pet put istom ulicom i završavanju u slepoj. Vaš štreber će vas ohrabriti da koristite Google maps. Takođe, bićete u toku sa svim dešavanjima aktuelnim u zemlji i svetu, pošto će on razgovore često počinjati s Da li se čula šta se dogodilo na Filipinima ili sa Šta misliš o novom Zakonu?. Doduše, teško da će ga zanimati kako napreduje Bredov i Anđelinin odnos. O tome razgovarajte s ženskim društvom.

8. Štreberi vole da u svemu budu najbolji

Zato im stalno ponavljajte koliko vam se dopada i šta je to što vam se kod njega toliko sviđa. Hranite ga samopouzdanjem i podstičite da stalno napreduje jer u tome zaista uživa.

9. Oni znaju sve o dolazećoj Apokalipsi koju će započeti zombiji

Naime, štreberi su pročitali svaki mogući strip na tu temu, prešli sve igrice inspirisane smakom sveta i znaju kako izbeći tu nedaću. Zato, ako vas smrdljivi gospodin iskolačenih krvavih očiju, blede kože, prekriven zemljom pogleda pohotno na ulici i kaže robotskim glasom: Mozak, mozak, jesti mozak, znate šta vam je činiti. Zgrabite svog štrebera za ruku, a drugom ščepajte skiptar moći i – u boj sa Nemrtvima!

10. Prijatno im je u sopstvenoj koži

Obožavati nešto, čak i ako ta ljubav tera svet da vam se smeje, zapravo je pozitivna osobina. Oni se ponose time što su. A uz to, pošto već vole svoju kožu, još će se jače boriti za nju. Znate, tokom Apokalipse.

Tamara Sorak