Impozantni penis oduvek se smatrao simbolom muškosti, snage i ljubavnih veština - bar su to muškarci tako shvatali! Dok je čak preko 80 odsto žena zadovoljno veličinom penisa svog partnera, tek oko 50 odsto pripadnika jačeg pola smatra da su dovoljno obdareni, pokazuju studije. 

Za nove partnere trenutak otkrivanja dolazi u spavaćoj sobi, ali postoje brojne popularne metode po kojima se veličina penisa može proceniti i pre skidanja odeće. Žao nam je što moramo da vas razočaramo - ali one su većinom pogrešne!

Za početak, evo nekoliko stvarnih činjenica o veličini penisa:

  • Veličina penisa je genetska predispozicija koja se najčešće nasleđuje s oca na sina.
  • Prosečna dužina penisa koji nije u erekciji iznosi između 8,5 do 10 cm.
  • U erekciji, penis se može povećati od 75 do 100 odsto.
  • Manji penisi obično za vreme erekcije narastu više od onih većih.
  • Preko 90 odsto muškaraca spada u prosek prema dužini penisa, tek je 10 odsto onih izrazito ili slabo "obdarenih."

A sad pređimo na najčešće mitove i njihovo pojašnjenje:

Veličina stopala

Ovo je jedna od najčešćih metoda procene, a stručnjaci smatraju kako je do njene popularnosti doveo i čest fetiš na stopala. Jedna od teorija kaže da treba izmeriti stopalo u centimetrima, potom tom broju dodati još pet centimetara pa na kraju podeliti s dva. Dobijeni iznos trebao bi da predstavlja dužinu penisa u erekciji, ali naučnici tvrde kako ne postoji nijedna relevantna studija koja je povezala veličinu stopala s veličinom penisa.

Od palca do kažiprsta

Prema ovoj teoriji, dužina penisa odgovara udaljenosti od korena palca do vrha kažiprsta nakon što prste raširimo da izgledaju kao latinično slovo L. Razlog zbog čega je ona opšteprihvaćena je taj što uobičajen razmak odgovara veličini prosečnog muškog polonog oragana, međutim studije pokazuju da prema ovom merenju rezultat može odstupati i za više od tri centimetra.

Visina

Poput veličine stopala, visina muškarca gotovo i nema nikakvu povezanost s veličinom njegovog polnog organa. Prema toj teoriji, svi visoki muškarci bi imali duge penise, a oni niži male, ali lekari tvrde kako praksa opovrgava tu teoriju. 

Dužina samog palca

Prema ovoj metodi, veličina penisa odgovara dužini palca pomnoženoj s brojem tri. U praksi, ovim merilom muškarci ispadaju značajno obdareniji nego što stvarno jesu.

Rasa nije tačan pokazatelj

Iako generalno gledano, Afroamerikanci imaju najduže, a Azijati najmanje polne organe, to se nikako ne može koristiti kako opšte merilo, tvrde istraživači. Individualne razlike tu igraju veliku ulogu, pa tako i belac ne mora imati prosečan penis, već on može biti i veoma veliki ili pak veoma mali.

Dubina glasa

Iako većina žena generalno smatra seksualno privlačnijim muškarce s dubljim glasom naspram onih s visokim glasovima, taj pokazatelj "muževnosti" takođe nema puno veze s veličinom penisa, tvrde naučnici.

Izvor: Stil