Ožiljci nisu samo izbočine i nepravilnosti na koži, već znak da smo živi, sećanje za neke događaje iz prošlosti koje želimo ili pak ne želimo da zaboravimo. Uklanjanje tih ožiljaka i samim tim odstranjivanje prošlosti nije brz ni lak proces, ali već na samom početku treba napomenuti da potpunog uklanjanja ožiljka nema, tačnije da je moguće samo smanjenje i ublažavanje vidljivosti ožiljka, ali njegovo kompletno uklanjanje ne. Danas postoje razne metode koje vam mogu pomoći da iz estetskih ili nekih drugih razloga uklonite ožiljak, a koje su to metode, pogledajte u nastavku teksta!

Koje sve vrste ožiljaka postoje?

Pre nego što započnemo priču o načinima na koje možete ukloniti svoje ožiljke moramo nešto reći o samim vrstama ožiljaka, jer od vrste ožiljka zavisi i njegovo uklanjanje. 

Keloidni ožiljci javljaju se nakon šest meseci od zarastanja rane, često mogu da bole i svrbe. Oni nastaju iznad površine kože, čvrsti su, mat ili sjajne boje i nastaju usled većim povreda na koži. Klasičan primer ovakvog ožiljka jeste onaj koji se javlja nakon primanja vakcine. Oni nastaju usled prekomernog stvaranja vezivnog tkiva iznad površine kože, odnosno ožiljka, javljaju se i kao reakcija na infekciju (ukoliko ste je imati tokom zarastanja) i veoma su vidljivi.

Hipertrofični ožiljci takođe nastaju usled prevelikog stvaranja vezivnog tkiva ali na površini kože. Kod ovog tipa ožiljka nema izdizanja izbočine iznad ravni, njih odlikuje blago crvenilo koje posle izvesnog remena nestaje sa kože. Oni brže zarastaju i lakše se uklanjaju od ostalih.

Atrofični ožiljci se najčešće javljaju kao reakcija na loše zarastanje kože prilikom određene intervencije koja je u najvećem broju slučajeva skidanje mladeža. Ova vrsta ožiljaka može biti u ravni sa kožom ili ispod nje.

Ožiljci od akni - Ova vrsta ožiljaka je veoma nezgodna jer se najčešće javlja na licu, ali u dosta slučajeva i po telu. Ožiljci od akni su u vidu rupica i udubljenja na koži. U zavisnosti od ozbiljnosti upalnih procesa koje ste imali zavisiće i dužina, intezitet i način uklanjanja. 

Ožiljci nastali usled opekotina - Ožiljak nastao usled opekotine može se gotovo u potpunosti ukloniti ukoliko je zahvaćena površina mala. Najčešće su sjajni i koža na tom delu izgleda zategnuto i sjajno. 

Sa tretiranjem, tj. uklanjanjem ožiljaka treba početi već nakon zarastanja i skidanja kraste sa rane, a evo i na koje načine:

Uklanjanje ožiljaka na prirodan način

Ukoliko povreda, a samim tim i ožiljak, nije veliki onda možete prvo posegnuti sa prirodnim preparatima u uljima. Odličan učinak prilikom uklanjanja i sprečavanje pojave ožiljaka pokazalo je ulje kantariona. Ulje kantariona možete kupiti u apoteci ili napraviti same. Potrebno je mazati ga koliko god puta ste u mogućnosti, svakoga dana, čim rana počne da zarasta. Dok će vam pored ovog ulja prilikom zarastanja i umanjenja ožiljaka pomoći i pantelol mast kao i Šea puter. Ove metode mogu uticati na smanjenje ožiljaka koji su nastali usled ogrebotina i sitnih opekotina, ali kod većih ožiljaka ne.

Uklanjanje ožiljaka melemima

Kada prirodna ulja ne pomognu možete posegnuti za nečim jačim kao što su melemi. Postoji veliki broj melema koji su na prirodnoj bazi, odnosno na bazi lekovitog bilja, koji ukoliko se na vreme počne sa njihovim korišćenjem mogu govoto izbrisati svaki ožiljak. Ono što je bitno kod upotrebe melema jeste istrajnost, jer rezultati neće biti vidljivi odmah. Pored melema, odlično su se pokazali preparati na bazi silikona. Preparati mogu biti u formi gela ili pak posebnih traka sa silikonom, namenjenih isključivo za lečenje ožiljaka.

Uklanjanje ožiljka laserima i ostalim načinima

Laseri i radiotalasi su najefikasnije metode uklanjanja ožiljaka. U zavisnosti od vašeg ožiljka, zavisiće i koju vrstu lasera će doktori upotrebiti za uklanjanje. Postoji više vrsta: laseri koji podstiču proizvodnju kolagena i samim tim regeneraciju kože, laseri za uklanjanje nepravilnosti na koži, laseri koji uklanjaju crvenilo i tako dalje. Ono što je savet stručnjaka iz ove oblasti, jeste da se sa tretmanima krene odmah nakon zarastanja rane, kako bi tretman bio uspešniji. Iako je tretman laserom najučinkovitiji efekti se vide tek nakon nekoliko meseci od primene prvog tretmana. 

Uklanjanje ožiljaka pilinzima i kozmetičnim tretmanima

Ožiljci nastali usled pojave akni u najvećem broju slučajeva rešavaju se putem hemijskih pilinga i tretmana voćnim kiselinama. 

Potpuno uklanjanje ožiljaka kao što smo već rekli nije moguće, ali ga je moguće smanjiti otprilike za 90%.

Izvor: Mogujatosama.rs