Iako su četkice odavno postale svakodnevni deo makeup rutine, dosta devojaka još uvek svoj makeup nanosi prstima ili aplikatorima koji se često dobijaju uz određene proizvode (aplikatori za senku ili sunđerčići koji se dobijaju u pakovanju sa kamenim puderom) i na taj način ne dozvoljavaju da im ovaj čarobni alat pomogne prilikom šminkanja, olakša život i uštedi vreme.

Zbog toga vam u nastavku dajemo savete koji će vam pomoći prilikom odabira četkica ali i ukazati na to koliko su one bitne za sam makeup.

Ukoliko određeni proizvod ne nanesete na pravilan način određenim aplikatorom tj. četkicom, on neće moći da izrazi u potpunosti svoj kvalitet i mogućnosti. Imati dobru četkicu bitno je isto koliko imati dobar proizvod. Zato se uvek potrudite, koliko ste u mogućnosti, da sebi obezbedite dobru četkicu/beauty blender za nanošenje tečnih proizvoda (puder, korektor), četkicu za nanošenje i blendovanje senke i četkicu za konture koja može poslužiti i za nanošenje rumenila. Te tri vrste četkica izdvajamo kao osnovne i neophodne za svaki makeup neseser.

1. Četkica za nanošenje tečnih proizvoda

Kada je reč o četkicama za nanošenje podloge njih odlikuje kratka i jako zbijena dlaka. Preporučuje se da ovaj tip četkice bude napravljen od veštačke dlake. Što se tiče beauty blendera, on će biti odličan izbor za one koje nisu toliko vešte u šminkanju. Sve što je potrebno da uradite jeste da ga pokvasite vodom, potom iscedite i tapkanjem nanesete proizvod. Aplikatori za nanošenje pudera su najbitniji od svih jer će te njima uvek postići ujednačen i prirodan ten.

2. Četkice za nanošenje i blendovanje senke

Ova vrsta četkica učiniće da vam prelazi različitih boja senke ne budu ošti i jako vidljivi, već suptilni. Ukoliko želite da uradite  smokey eyes, onda je ova četkica nezaobilazna!

3. Četkice za praškaste prozvode i konture

Prva od četkica koju vidite na slici iznad jeste četkica za rumenilo i konture, druga po redu jeste četkica za hajlajter, dok je treća namenjena za nanošenje pudera u prahu.

Za dobar izgled vašeg makeup-a zaista je bitan način na koji ga nanosite. Dobre četkice će vam pomoći u tome da vam ten bude ujednačen, bez fleka, da vam se senka i njene različite boje prelivaju jedna u drugu bez jakih ivica i da vam se konture i rumenilo stope sa tenom. Celo lice i proizvodi na njemu će se stopiti i samim tim ćete izgledati prirodno, sveže i uredno. 

Saveti i trikovi za šminkanje:

- za nanošenje tečnih proizvoda uvek se odlučite za četkice od veštačke dlake

- sve tečne proizvode nanosite na lice tapkanjem, na taj način će se povećati čak 3x pokrivna moć proizvoda u odnosu na način kad proizvod samo razmazujete po licu

- uvek prilikom nanošenja praškastih proizvoda (senke, rumenila...) blago otresite četkicu sa proizvodom pre nego što ga počnete nanositi, na taj način ćete izbeći stvaranje tamnih tragova koje je prouzrokovalo padanje i trušenje senke sa kapaka na lice, podočnjake

- korektor nikada nemojte nanositi do same ivice oka, na taj način će vam sitne borice oko očiju (koje svi imamo) doći do izražaja

- četkice redovno perite i održavajte ih kao bi vam sto duže trajale

Četkice za nanošenje karmina i ajlajnera

Četkica za nanošenje karmina je uvek tanka i retka, dok je četkica namenjena iscrtavanju ajlajnera uvek kosa i gusta, kratke dlake.

Četkica i češalj za obrve

Češalj za obrve često dobijemo kada kupimo olovku za obrve, ali ukoliko ga nemate trenutno nemate, možete iskoristiti opranu četkicu vaše maskare. Što se tiče četkice za obrve uvek je kosa i gusta, slična onoj kojom se nanosi ajlajner.

Izvor: Mogujatosama.rs