Pre nego što počnemo sa savetima i načinom negovanja kože predočićemo vam neke pojedinosti koje možda niste znali. Bitno je da razlikujete tip kože od stanja kože. Tip kože podrazumeva to da li je vaša koža suva, masna, mešovita ili normalna, dok se stanje kože određuje na osnovu vode koja se nalazi u njoj, tj. hidriranosti. Stoga vaše stanje kože može biti hidrirano ili dehidrirano. Način na koji ćete negovati kožu zavisi samo od vas i toga šta vama odgovara. Ukoliko volite prirodne sastojke onda su za vas najbolji izbor homemade maske, dok bi najbolja kombinacija za vašu kožu bila spoj upravo homemade maske, zatim određenog preparata za negu i tretmana koji odgovara vašem tipu kože.

Zbog toga vam u nastavku dajemo predlog svih stavki koje smo naveli, za svaki tip kože!

1. MASNA KOŽA

Iako je masna koža najnezahvalniji tip kože za održavanje, ipak ima svoje prednosti. Prva od njih jeste da ovaj tip kože najsporije stari, tj. tokom starenja bore se sporije stvaraju i nisu jako uočljive. Pored toga masnu kožu odlikuje jako lučenje sebuma usled proširenih pora, što dovodi do prekomernog sijanja kože tokom celog dana. Masna koža zahteva što češće čišćenje, najbolje bi bilo dva do tri puta dnevno ukoliko ste u mogućnosti.

Homemade maska - Za ovu masku potrebno je da izgnječite jednu bananu, potom joj dodate kašičicu meda, kašiku soka od limuna ili pomorandže. Masku potom dodajte na lice i ostavite da deluje 10 do 15 minuta. Potom je skinite vlažnom krpom, prethodno pokvašenoj u toploj vodi. Nakon toga isperite temeljno lice. Masku je preporučljivo nanosti dva do 3 puta nedeljno.

Preporuka proizvoda - Zbog specifičnosti masne kože i prevelikog lučenja sebuma morate paziti prilikom odabira krema i sredstava za njeno čišćenje. Posebno obratite pažnju na strukturu proizvoda koji ne smeju biti masni i teški. Birajte gelaste kreme i serume, sa niskim sadržajem masti a visokim sadržajem vode. Na ovaj način nećete zatvoriti pore i koža će moći da diše. Birajte kreme na bazi citrusa i nemojte misliti da će jako masna krema hidrirati vašu kožu. Masne kreme vašoj koži doneće samo akne i mitisere.

Preporuka tretmana - Masnoj koži najviše će prijati klasičan Higijenski tretman, na kom će vašu kožu detaljno očisititi od svih nečistoća koje su se zadržale u vašim porama u vidu mitisera i akni. Tretman traje oko sat vremena, obuhvata čišćenje pora, zatim piling lica, nanošenje maske za lice i na kraju nanošenje odgovarajuće kreme za lice. Sasvim je dovoljno da ovaj tretman uradite jednom mesečno.

Dodatni savet: Izbegavajte unos čokolade, majoneza, generalno svih namirnica koje imaju pojačan nivo šećera i masti.

2. SUVA KOŽA

Za razliku od maske kože, suv tip kože najbrže stari jer ne proizvodi dovoljno sebuma što dovodi do dehidriranosti. Zbog toga je jako bitno da one koje imaju ovakav tip kože koriste odgovarajuće proizvode koji će je nahraniti i obezbediti joj dovoljnu količinu vode. Dakle, pojačajte negu. 

Homemade maska - Sve što vam je potrebno jeste 1 avokado i jedna kašičica meda. Izgnječite avokado i pomešajte ga sa medom. Masku namesite na lice i ostavite da odstoji 10 minuta, nakon čega je isperite hladnom vodom. Avokado je veoma hranljiva voćka stoga će veoma lepo uticati na vašu kožu lica.

Preporuka proizvoda - Proizvod za negu suve kože mora biti blag kako je ne bi površinski dodatno isušio i na taj način dodatno pogoršao stvar. Proizvodi na bazi uree jesu odličan izbor za ovaj tip, jer zabdržavaju vlažnost u kože.  Pomoći će vam i ulja za lice koja su sada jako popularna.

Preporuka tretmana - Biološki tretman namenjen je suvoj koži. On će doprineti boljoj cirkulaciji kože lica a pored toga će vašu suvu kožu lica nahraniti i hidrirati. Jednom nedeljno odlazite kod kozmetičara, tretman traje 6 nedelja.

Dodatni savet - Nikada se ne umivajte toplom vodom.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani...