Botoks je jedna od onih stvari o kojoj retko razmišljate ako vam još nije 35.

Opšte je prihvaćeno da botoks koriste žene u zrelim godinama kako bi smanjile bore, ali u poslednje vreme procedura je postala popularna među mladim devojkama.

Govorimo o tome zašto je profilaktički botoks dobro upoznati, čak i ako imate samo 20 godina, kako se postupak sprovodi i koje su njegove prednosti.

Za šta se koristi preventivni botoks?

Preventivni botoks se koristi za prekvalifikaciju mišića lica. Uz pomoć neuromodulatora utiče se na određene mišiće koji istežu kožu. Kao rezultat toga, koža i mišići se brže oporavljaju od aktivnih pokreta poput smeha ili ljutnje.

Stručnjaci obično preporučuju lečenje bora u dve faze: prvo koristite retinol za podsticanje proizvodnje kolagena koji jača kožu, a zatim koristite neuromodulator kao što je botoks.

Kome je potreban preventivni botoks?

Šta god trgovci rekli, reč "botoks" i "potreba" definitivno ne bi trebalo da budu u istoj rečenici. Ni profesionalni hirurzi, niti dermatolozi neće insistirati na ovom postupku, jer imate pravo da svoju kožu ostavite prirodnom, zanemarujući surove standarde industrije lepote.

Međutim, prednosti preventivnog botoksa su zaista uočljivi: može vas u potpunosti spasiti od razvoja bora u budućnosti ili značajno usporiti njihov razvoj. Najbolje vreme za borbu protiv bora je kada se one prvi put pojave.

Neki dermatolozi predlažu da tretirate botoks kao još jedan deo vaše beauty rutine - zajedno sa upotrebom kreme za sunčanje i hidratantnih sredstava.

Kako se izvodi postupak?

Procedura je prilično jednostavna: za početak se očekuje da se konsultujete sa specijalistom. Naučićete o mogućim nuspojavama, pravilima ponašanja nakon injekcije, kao i o tome kako negovati svoju kožu. Ponudiće vam se da ležite na kauču i opustite se. Najverovatnije će se od vas tražiti da napravite određeni izraz lica, na primer, da podignete obrve ili se namrštite. Ovo će pomoći stručnjaku da vidi mišiće lica i bore koje vas muče. Sama injekcija može biti malo bolna, a sigurno će ih biti i još nekoliko. U prvih pola sata mesta gde će se ubrizgati botoks mogu blago oteći. Tokom narednih 4-6 sati trebalo biste ostati uspravni i apsolutno se ne opterećivati.

Od čega zavisi rezultat?

Botoks i njegova efikasnost u potpunosti zavise od specijalističkog znanja iz anatomije, tehnologije i sposobnosti da se lice vidi kao umetničko delo. Stručnjak za botoks takođe treba biti oprezan da izraz lica ostane prirodan, što znači da ne može da ponudi više injekcija nego što je potrebno, jer je ponekad dovoljno opustiti samo dva mišića da biste se potpuno oslobodili bora na licu.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...