Istina i mit - sunce je dobro za vas

Postoje i dobre i loše strane izlaganja sunčevoj svetlosti.

Svetlost sunca je miks svetla različitih talasnih dužina, koji različito utiču na kožu. Na primer, koža koristi UVB zrake da bi proizvela vitamin D, koji je važan za zdravlje kostiju. Dermatolozi koriste specifične talasne dužine UVA i UVB zraka u strogo kontrolisanim dozama da smanje zapaljenje kože i leče neke kožne probleme.

Ali, kada je koža previše izložena UV zracima, to oštećuje DNK kože, dovodeći do nekontrolisanog rasta, što je osnova za razvoj raka.

Kao opšte pravilo, može se reći da je sunce dobro za kožu ako ste umereno izloženi, i uvek bi trebalo da izbegavate opekotine od sunca.

Saveti dermatologa

Osnovni principi zdrave kože su jednostavni – redovno je perite da uklonite prljavštinu, ali ne previše kako je ne biste dehidrirali.

Ako vam je koža suva, namažite je hidratantnim losionom, a ukoliko nemate kožu sklonu aknama, najbolji su oni na bazi ulja. Ako vam je koža sklona aknama, onda je za vas bolja opcija losion na bazi vode, kaže dermatolog dr Braun.

Izbegavajte stres kada i koliko je to moguće, jedite zdravo i pijte vodu kada ste žedni. I na kraju, zaštitite kožu od sunca zaštitnom kremom i šeširom.

Izvor: Mondo.rs