Koža je naš najveći organ, a uprkos tome, često je zanemarujemo i uzimamo zdravo za gotovo. Dermatolog dr Sara Braun smatra da je razlog tome i što često verujemo u pogrešne stvari koje se tiču kože, zbog čega otkriva najučestalije mitove.

Istina - koža se stalno obnavlja

Koža predstavlja dinamičnu barijeru između unutrašnji organa i spoljašnjeg sveta. Ćelije spoljašnjeg sloja kože, keratinociti, konstantno se dele kako bi obezbedile dovoljan broj ćelija koje se kreću kroz ovaj sloj kože.

Koža sadrži dosta matičnih ćelija sposobnih da se dele i obnavljaju, što znači da se i koža sama obnavlja.

Mit - treba da pijete dva litra vode dnevno da bi koža bila zdrava

Količina vode koju unosite ne utiče direktno na kožu, kaže dermatolog dr Braun. Voda dospeva do kože kroz krv iz dermisa, unutrašnjeg sloja kože. Voda se gubi iz epidermisa, spoljašnjeg sloja kože, posebno u suvim uslovima.

Voda je potrebna da bi koža bila hidrirana i ako biste bili ozbiljno dehidrirani, koža bi bila manje elastična. Kod zdrave osobe, unutrašnji organi – bubrezi, srce i krvni sudovi - kontrolišu količinu vode koja dospeva do kože.

Ne postoji tačno određena količina vode koju treba da pijete jer to zavisi od toga koliko tečnosti koristite i koliko je gubite.

Istina - stres škodi koži

Stres je krivac za brojne zdravstvene probleme, ali i za neke kožne probleme, dokazano je naučnim studijama. Na primer, kod alopecije, auto-imune bolesti gde imunitet počinje da napada folikule kose, zbog čega kosa opada, stres je krivac. Stres pogoršava i psorijazu, auto-imuno stanje zbog kojeg se stvaraju zadebljanja na koži, pa se ona peruta i javlja se zapaljenje. Ekcem je takođe jedan od kožnih problema kojima doprinosi stres.

Mit - čokolada izaziva akne

Akne koje se javljaju u tinejdžerskom uzrastu zapravo mogu da ostanu na licu i u tridesetim i četrdesetim godinama. Javljaju se kao rezultat interakcije između hormonskih efekata žlezda na koži koje proizvode ulja, i imunog odgovora kože koja reaguje na zapušene pore i mikrobe na koži.

Konzumiranje previše slatkiša i masti je nezdravo iz mnogo razloga, ali to nije uzrok akni, tvrdi dermatolog.

Mit - praškovi i deterdženti su uzrok ekcema

Ekcem je stanje zbog kojeg koža postaje suva, svrbi i javlja se crvenilo. Javlja se zbog kombinacije genetskih faktora i faktora okruženja, koji dovode do zapaljenja.

Sapuni, deterdženti i praškovi za pranje mogu da iritiraju kožu i doprinesu sušenju kože jer uklanjanju ulja sa kože, tako da možda potencijalno pogoršavaju ekcem, ali ga ne uzrokuju.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani...