Koža, kao najveći organ u ljudskom telu, izložena je direktnom uticaju faktora spoljašnje sredine, ali njeno zdravlje zavisi od toga koliko vodimo računa o koži.

Zato je nega kože izuzetno važna, kako bi ona ostala zdrava i lepa. 

Zdrava koža zahteva pravilnu i svakodnevnu negu, a hidratacija je ključan proces u nezi. Osim iznutra kožu je potrebno hidrirati i spolja kako bi ostala zdrava i elastična. Da biste zadržali svežinu kože i njenu hidrataciju, primenite ove savete dermatologa tokom cele godine. 

1. Hidrirajte kožu svaki dan 

Stvorite svakodnevnu rutinu nege kože i držite je se, pazeći da hidratacija bude glavni prioritet. Dermatolog Elizabet Tanzi predlaže hidrataciju kože svake večeri, odmah nakon tuširanja. U hladnijim mesecima koristite bogate hidratantne kreme koje će zaštiti kožu od suvoće uzrokovane hladnim vetrom. U toplijim mesecima koristite svetlije formule ili serume. 

2. Hidrirajte kožu odmah nakon tuširanja 

Kako biste kožu održali hidratantnom i mekanom, odmah nakon tuširanja, dok je koža još vlažna, nanesite hidratantu kremu, a ako koristite serume ili esencije, prvo njih nanesite. Za kraj ne zaboravite i na kremu za sunčanje. 

3. Suvu kožu hidrirajte ujutro i uveče 

Suva koža može da počne da se ljušti i svrbi, a može da dođe i do pucanja ili krvarenja. Najbolji način da se rešite suve kože je korišćenje hidratantnih krema čiji sastojci pomažu u održavanju i obnavljanju kože. Potražite humektante, spojevi koji služe kao

sredstva za zadržavanje vlage, kao što su urea i glicerin ili emolijente, zbog kojih koža postaje glatka i svilenkasta, kao što su skvalen ili vazelin.

4. Masna kože takođe traži hidrataciju 

Koža koja je masna ili sklona aknama takođe zahteva hidrataciju jer ako je preskočite, žlezde će osetiti suvoću kože i reagovati prekomernom kompenzacijom ili proizvodnjom previše ulja. Odaberite laganu, bez ulja, komedogenu formulu (koja ne

zapušuje pore), a koja takođe sadrži blagi piling, kao što je salicilna ili glikolna kiselina.

5. Pazite koje proizvode koristite 

Izbegavate sastojke koji mogu da budu agresivni za kožu, posebno ako se radi o osetljivoj ili suvoj koži. Proizvodi za negu kože ne bi smeli da sadrže alkohol i arome jer u suprotnom može doći do iritacije kože. 

6. Pazite na sastojke 

Nisu svi proizvodi za hidrataciju jednaki. Kada kupujete proizvode za negu kože pažljivo pročitajte svojstva. Hidratantne kreme koje sadrže sastojke kao što su shea maslac, hijaluronski gel ili ceramid su posebno hidratantne. 

7. Odaberite formulu za vaš tip kože 

Svaki tip kože zahteva poseban tretman. U zavisnosti kojem tipu pripadate tako će se razlikovati i tretman. Pre kupovine, pažljivo pročitajte svojstva proizvoda. Kako biste izbegli sastojke koji mogu loše da utiču na vašu kožu, proverite za šta je proizvod koji

nameravate da kupite namenjen. Većina proizvoda je namenjena za suvu, masnu ili osetljivu kožu. Ako ne znate kojem tačno tipu pripada vaša koža, koristite formule osmišljene za normalnu kožu i vidite kako koža reaguje na njih. 

8. Ne ignorišite simptome problema 

Svakodnevna nega kože ključna je za održavanje zdrave kože, ali ako se uprkos tome borite sa određenim kožnim problemima potražite pomoć lekara. Problemi sa aknama, ispucalom kožom, krvarenjem kože, crvenilo i sve ostalo što niste mogli dan rešite sami, zahteva sastanak sa dermatologom.

Izvor: Superžena.b92