Ako vam je kosa suva, oštećena ili je često tretirate raznim aparatima i proizvodima, sigurno preduzimate sve što je u vašoj moći da je negujete. Iako spavanje deluje kao period kada se konačno odmara celo telo, uključujući i kosu, realnost je malo drugačija. U toku spavanja, dok se okrećemo i nameštamo, naša kosa trpi dodatna oštećenja, mrsi se i lomi. Uglavnom o tome i ne razmišljamo, jer su sve radnje u snu nesvesne. Ipak, postoje posebni trikovi koji će pomoći nezi kose i dok smo u krevetu, kao i jednostavne frizure, koje su idealne za spavanje. Kako da zaštite kosu tokom spavanja i koje 3 frizure su najbolje za boravak u krevetu, saznajte u nastavku teksta.

1. Osušite kosu pre spavanja

Kosa je najosetljivija dok je vlažna. Sklona je lomljenu vlasi i krzanju krajeva. Potrudite se da vam kosa bude poptuno suva pre nego što legnete u krevet. U toku spavanja, trljanje između posteljine i kose, dovešće do neželjenog oštećenja folikula. Sem što ćete se probuditi sa "neukrotivom frizurom", nastaće i brojna dugoročna oštećenja.

2. Spavajte na svilenim jastučnicama

Možda vam svilena posteljine deluje kao nepotreban luksuz, međutim reč je o zaštiti vaše kose. Svila i saten će nežnije delovati na kosu, pa neće nastati krzanje vlasi i rascvetavanje krajeva.

3. Koristite krpene gumice za kosu

Krpene gumice za kosu su pik popularnosti doživele tokom 80-ih i 90-ih. Danas su pomalo zaboravljene i retko ćete ih viđati u javnosti. Ipak, postaju nezaobilazan detalj prilikom spremanja za spavanje. Ovakva gumica je mnogo nežnija od tipične elastične gumice, koja steže kosu i tako izaziva pucanje vlasi.

4. Očešljajte se pre spavanja

Razlog je vrlo jednostavan - ako odete na spavanje sa zamršenom kosom, punom čvorova, stanje ujutru može da bude samo gore.

5. Koristite svileni šal

Sem što koristite svilenu jastučnicu, možete iskoristiti i svileni šal. Ukoliko želite da sklonite kosu s lica, a ne želite da koristite gumicu ili glomazne šnale, kosu jednostavno umotajte u svileni šal. Šal će kosu zaštiti od mršenja i elektriciteta.

Ako se pitate koje su frizure najpogodnije za zaštitu kose tokom spavanja, predlažemo 3 stila:

1. Jednostavna pletenica sa strane - Na ovaj način je sva kosa pokupljena, a opet može i da diše. Kosu na kraju zavežite platnenom gumicom. S obzirom na to da ste pletenicu spleli sa strane, neće vam smetati ni prilikom spavanja na leđima.

2. Lažna pletenica od dva pramena - Kosu jednostavno podelite u dva pramena i naizmenično uvijajte jedan pramen oko drugog. Kraj lažne prletenica učvrsite krpenom gumicom.

3. Opuštena punđa - Ovaj stil je posebno praktičan kada je vreme velikih vrućina. Kosu pokupite nežno na vrh glave. Dakle, bez dodatnog povlačenja i začešljavanja (ipak se samo spremate za spavanje). Svu kosu dva puta obmotajte većom krpenom gumicom ili maramom.

Izvor: Mogujatosama.rs