Naša koža svakodnevno je izložena mnoštvu štetnih uticaja od kojih se uporno mora braniti.

Zagađen vazduh, sunčevi zraci i brojni drugi faktori mogu trajno oštetiti našu kožu i priuštiti nam učestale posete dermatologu koji, nažalost, u većini slučajeva ne mogu u potpunosti popraviti učinjenu štetu. No kako biste vi sami pridoneli zaštiti i nezi kože, obratite pažnju na sledeće loše navike:

1. Pretpostavljate da je sva prirodna kozmetika dobar izbor

Koliko god prirodni sastojci mogu pozitivno uticati na našu kožu, isto toliko mogu biti i loši. Najbolji primer je vrlo popularno kokosovo ulje koje se preporučuje za različite stvari, s prećutkivanjem istine o njegovim posledicama. Naime, kokosovo je ulje izuzetno komedogeno, odnosno začepljuje pore i može biti glavni krivac za akne i prištiće.

2. Koristite proizvode za decu

Iako je namenjeno deci, ne znači da je namenjeno i vama. Dečji proizvodi često sadrže veštačke mirise koji mogu iziritirati vašu osetljivu kožu.

3. Smatrate da su svi hipoalergenski proizvodi dobri za osetljivu kožu

Gotovo svaki proizvod koji ima oznaku hipoalergenskog ima barem jedan alergen koji može nepovoljno uticati na vašu kožu.

4. Pokušavate da na silu odstranite akne

Jedino čemu možete pridoneti tim postupkom su sve vidljiviji ožiljci i iziritirana koža koja postaje još osetljivija. Mehanički piling ako imate problema s aknama, trebali bi da koristite najviše jednom nedeljno.

5. Sami istiskujete prištiće

Odolite ovoj potrebi kada god možete. Osim što vam mogu ostati ožiljci, postoji velika mogućnost da će vam se mesto istisnutog prišta inficirati pa ćete se sledeći dan probuditi s još bolnijim i većim prištom.

6. Retko menjate jastučnicu

Prema preporuci stručnjaka, jastučnica bi se trebala menjati najmanje jednom nedeljno. Jastučnice se vrlo brzo prljaju i mogu biti glavni uzrok začepljenih pora.

Koje su to još navike kojma svakodnevno uništavate svoju kožu pročitajte na sledećoj strani...