Antiperspirant, dezodorans - je l’ to nije sve isto?

O/ Pa i ne baš. „Dezodorans ne sprečava znojenje, može ga samo apsorbovati, ali pre svega uklanja neprijatne mirise tako da eliminiše bakterije ili ih kamuflira mirisom“, kaže dermatolog za Dove, dr Alisija Barba. Jedino antiperspiranti zaustavljaju znojenje zahvaljujući aluminijumovim solima, koje blokiraju znojne žlezde. 

Šta znači „clinical strength“? 

O/ Standardne formule antiperspiranata sadrže od 8 do 19 posto aktivnih sastojaka, kaže za Secret naučnica Džejmi Stal, a „clinical strength“ verzije imaju od 20 do 25 procenata.

Da li postoji lek protiv znojenja? 

O/ Da. To je dobro rešenje za sve kojima je dijagnostikovana hiperhidroza (ili prekomerno znojenje). Ako vam supermoćni antiperspirant dezodoransi ne pomažu, porazgovarajte sa svojim dermatologom ili lekarom opšte prakse koji vam može propisati lekove kao što su Xerax AC ili Drysol. Ali važno je da znate da su takvi antiperspiranti puni aluminijum-hlorida i alkohola koji nadražuju kožu. 

Čula sam da se botoks koristi protiv znojenja. Kako to funkcioniše i da li to stvarno pomaže?

O/ Botoks blokira signale između nerava i mišića. Na licu već znate kako deluje, a na pazusima botoks blokira signale između nerava i žlezda znojnica, kaže dermatolog dr Rinela Harš. Kao i lekovi protiv znojenja, botoks je rezervisan samo za izuzetne slučajeve prekomernog znojenja. Rezultati mogu trajati od nekoliko meseci do godinu dana, ali takvi tretmani znaju da budu veoma skupi.  

Majica koju nosim na posao smrdi gore nego ona koju nosim u teretani. Ne razumem!

O/ Normalni znoj koji nastaje pri, recimo, trčanju sastoji se od 99% čiste vode (plus male količine otopljenih soli i aminokiselina) zahvaljujući ekrinim žlezdama koje ih luče. Stres, kao onaj koji uzrokuje zahtevni sastanak na poslu, stimuliše otpuštanje adrenalina koji luči znoj iz apokrinih žlezda, kojih pak najviše ima u pazusima. „Te žlezde ispuštaju tzv. znoj stresa, koji se sastoji od 80% vode i 20% lipida i proteina, nutrijenata kojima se hrane bakterije“, objašnjava Stal. Rezultat je još neprijatniji miris tela. 

Da li prirodni dezodoransi imaju isti efekat kao i obični?

O/ Donekle. „Kao i obični dezodoransi, prirodni nemaju efekat antiperspiranata“, kaže Stal. Ipak, njihova formula često sadrži prirodne sastojke (soda bikarbona, eterična ulja, gline itd.) koji upijaju znoj i smanjuju bakterije, uzročnike neprijatnih mirisa. 

Nastavak na sledećoj strani...