Vreme je za veliko priznanje: ne znam da napravim frizuru, niti da se našminkam. Istina, moja kolekcija šminke i kozmetike je perverzna (kako to da kažem, imam više make up paleta nego pari farmerki :)) i znam da konturišem bolje nego bilo koji talentovani ilustrator. Ali kada dođemo do osnova make upa, nema mi pomoći. Problem je toliki da me glavna urednica naterala da se vratim u beauty školu. Evo šta sam sve naučila...

Lekcija: Puder

Najveći problem je što nijedan puder ne ostaje dugo na mom licu, bez obzira na to kako ga nanesem. E, da, i gotovo da sam zaboravila, nemam pojma kako da odaberem pravu nijansu. Najčešće odaberem pretamnu ili onu od koje izgledam kao natečena pomorandža. Zato sam se u potrazi za stručnim savetima obratila Rebeki Restrepo, make up artistu brenda Elizabeth Arden, koja je, između ostalih, šminkala Mišel Obamu i Gvinet Paltrou. 

Odaberite svoj alat 

Ako upotrebljavate četkicu za nanošenje pudera, neka bude od sintetičkih vlakana. „Zapravo, četkice od prirodnih vlakana zadržavaju u sebi tečni puder, a sintetičke drže puder na površini dok ga nanosimo na kožu. Umesto četkice možete upotrebiti mokri ili suvi sunđerčić. Samo zapamtite da vlažni sunđerčić razređuje puder“, tvrdi Restrepo. „Kada kupujete puder za sebe, testirajte ga tako da ga nanesete na lice uz viličnu kost, a zatim izađite na dnevno svetlo. Rasveta u parfimerijama najčešće je neobjektivna. To je jedini način“, savetuje Restrepo.

Počnite od sredine 

„To je mesto na kome većina osoba ima najviše nesavršenosti pa nanošenje pudera treba početi od nosa i razmazivati ka spolja“, objašnjava nam Restrepo. „Važno je da na ivicama ublažite malo puder jer ćete inače izgledati kao da nosite masku.“ 

Neka traje 

Puder u prahu za fiksiranje je tajna izdržljivosti pudera. A tajna je i u nanošenju sunđerčićem Beauty Blender koji morate pritisnuti i zaokrenuti“, savetuje Restrepo. „Puder za fiksiranje nanesite na sva mesta na koja ste naneli i puder, osim na obraze, pa će vam koža izgledati prirodnije. Pomoći će i fiksiranje termalnom vodom u spreju, a tako puder istovremeno izgleda mekše.“ OK, sve jasno, Rebeka, hvala ti!

Lekcija o ajlajneru čeka vas na sledećoj strani...