Gedžeti, kako ih popularno zovemo (mobilni telefoni, MP3 plejeri, tableti), mogu narušiti vašu lepotu više nego što mislite. Mešutim, Cosmo ima rešenje za svaki vaš problem.

Doba ekrana

„Dugo sedenje u kancelariji, buljenje u ekran kompjutera s glavom blago nagnutom napred, može doslovno skratiti vaše vratne mišiće i povećati napetost u vilici“, tvrdi beauty guru Jil Zander. Kako biste sprečili pogrbljenost na vreme, prilagodite svoj poslovni prostor što je bolje moguće. 

Rešenje 

Za početak, podesite ekran kompjutera tako da vam bude u visini očiju kada sedite ispravljeni. Dok sedite, možete pokušati i ovu joga vežbu za istezanje kičme. Postavite stopala čvrsto na pod i ispravite leđa. Ukrstite levu nogu preko desne i dok izdišete spuštajte glavu što više ka nogama, vodeći računa da ne savijate kičmu. Ostanite u tom položaju oko 30 sekundi, a zatim zamenite nogu. Ponovite ovo onoliko puta koliko vam prija. 

PROČITAJTE JOŠ: Morate ih imati: 5 najboljih beauty aplikacija


Dirty talk 

Nedavne studije pokazuju da 92% testiranih mobilnih telefona na sebi ima bakterije, a čak 16% njih krije bakteriju ešerihiju koli. S obzirom na to da, dok ga koristimo, mobilni držimo na području na kom se najčešće javljaju bubuljice kod odraslih (obrazi i linija brade), dermatolog Sam Bunting upozorava da dugotrajni razgovori mogu izazvati akne i pogoršati stanje kože. 

Rešenje 

Svakodnevnim čišćenjem mobilnog telefona tonikom sa malo alkohola sprečićete pojavljivanje bakterija na koži. S druge strane, bubuljicu koja je krenula da izlazi (od preteranog telefoniranja, naravno!), možete zaustaviti tretmanom u gelu sa salicilnom kiselinom. Kada ste napolju, uvek pri ruci imajte  antibakterijske vlažne maramice koje ćete upotrebiti da povremeno prebrišete svoj telefon. 

Šta se krije iza ekrana? 

Napravite mali test: namestite video-kameru tako da vas snima izbliza (poslužiće kamera na kompjuteru). Posle toga uzmite mobilni i kliknite na aplikaciju Facebook ili Twitter. Snimajte se oko jedan minut pa pogledajte taj kućni video. Posmatrajte kakve izraze lica pravite dok surfujete po društvenim mrežama i iznenadićete se. „Danas sve češće viđam mlađe osobe koje imaju bore ,mrštilice’. A one se obično vezuju za starije ljude, ne za mlade“, kaže dermatolog Stefani Vilijams i dodaje: „Uverena sam da je to od mobilnih uređaja.“ 

Rešenje: Prestanite da se mrštite i smanjite surfovanje koliko god je to moguće. Uvedite u svakodnevnu negu i neki anti agde preparat.

Touch screen 

Ekrani na dodir su zaista praktični za surfovanje, ali da li ste ikada pomislili na to koliko puta dnevno, nakon što uhvatite kvaku, gelender, ili pritisnete dugme u liftu, dodirnete ekran svog telefona? A upravo taj ekran ubrzo završi na vašem licu. Ne želimo da kod vas razvijemo bakteriofobiju, ali ipak, dobro je to osvestiti. 

Kuća-posao-krevet 

Volite da pre spavanja malo „pročačkate“ po internetu - pogledate ko vam je lajkovao fotke na Instagramu ili proverite da li je stigao mejl koji ste čekali ceo dan? Svetlo koje ekran baca na vaše lice šalje poruku mozgu da ne mora da proizvodi melatonin, hormon koji kontroliše san i obično se aktivira u mraku. „Nedostatak sna vodi do prekomerne proizvodnje adrenalina i kortizola, što može imati negativan uticaj na imunitet i stanje kože“, kaže specijalista za san Anandi s portala Thesleepguru.co.uk. Koža se najviše obnavlja kada smo u dubokom snu. To potvrđuju i nedavne studije kompanije Estee Lauder koje pokazuju da je ljudima koji lošije spavaju potrebno mnogo više vremena da pošto, recimo, izgore na suncu, obnove svoju kožu. Još jedan dokaz za to koliko je san važan za našu lepotu, ali i to da lepota uvek dolazi iznutra! 

Rešenje 

Laptop, tablet, mobilni i sve ostale bleštave uređaje ne unosite u spavaću sobu, njima je zabranjen ulazak u tu prostoriju. Ali, ako ne možete da se iskontrolišete, skinite Flux (justgetflux.com) aplikaciju koja automatski smanjuje svetlo na mobilnom telefonu kada je vreme za spavanje. 

Piše:Nina Dželetović