1. Slika može reći hiljadu reči

Slika koju možete da donesete u salon i pokažete frizeru, uvek može da pomogne. Ali, budite realni. Slavne ličnosti često imaju hairstyle na kom se radilo satima unazad kako bi svaka dlaka bila na mestu i sve izgledalo savršeno, tako da ne očekujete nerealne rezultate!

VIŠE: Savršen recept: Kako da vam kosa brže raste

2. Najbolji način za posvetljenje kose

Ako ste prirodno tamni ,a želeli biste svetliju nijansu kose izbegavajte previše svetle boje. Umesto toga koristite vašu prirodnu bazu i postepeno prelazite u svetliju boju. Na ovaj način ćete uspeti da izbegnete stvaranje neželjenih narandžastih tonova.

3. Farbanje i posvetljenje su dve suprotnosti

Ako planirate da potamnite kosu ili da odaberete sličnu nijansu, potrebno je da frizer izvrši tehniku ubrizgavanja molekula boje u dlaku. U suprotnosti, ako želite svetliju boju, taj proces podrazumeva uklanjanje molekula (melanina) iz vaše kose.

VIŠE: 7 navika kojima se uništava farabana kosa

4. Prvo šišanje pa bojenje kose

Ako vam je previše da odjednom skratite kosu i promenite boju, onda se prvo opredelite za šišanje- ovo će ujedno pomoći vašem frizeru da odredi pravu nijansu koja će odgovarati vašem tenu. Boja kose treba da se uklopi uz vaš oblik lica, ali i da istakne oblik frizure. Nikada se ne odlučujte za previše pramenova jer je ponekad manje više!

5. Istorija  farbanja

Budite iskreni o istoriji boja kako nešto ne bi pošlo po zlu. Frizer treba da zna da li ste farbali kosu kod kuće, ili ste pre godinu dana imale jarko crvenu boju sa pramenovima. Boja može izbledeti, ali ako imate dugu kosu i vaše poslednje farbanje je bilo pre dve godine, velike su šanse das u se pigmenti zadržali na njoj!

6. Budite stpljivi

Frizeri nisu mađioničari! Imajte na umu da ponekad bojenje kose predstavlja putovanje. Koliko god da bismo voleli da od te crvene pređemo u plavu, u samo jednom potezu, to je jednostavno nemoguće. Verujte svom frizeru i budite strpljivi.

VIŠE: Kako da vam kosa bude bujna i seksi

7. Boja kose se može isprati i oštetiti na moru

Nemojte zaboraviti da zaštitite svoju boju na odmoru. Pogotovo ako ste platinasta plavuša jer vam kosa može požuteti, ili brineta kada vaša kosa može dobiti narandžaste tonove. 

8. Koristite profesionalne proizvode za zaštitu kose

Koristite profesionalne proizvode za negu kose nakon farbanja. To je podjednako važno kao dobar šampon i regenerator. Zato investirajte u dobre proizvode za dubinsku hranjenje kose, koji ce zadržati boju.

9. Ne fokusirajte se samo na koren

Važno je da redovno obnavljate svoju boju. To se ne odnosi samo na koren. Pustite vašeg frizera da napravi male promene koji predstavljaju ključ za savršen izgled kose- kako bi uvek bila sveža i zdrava. 

VIŠE: 18 zanimljivih činjenica koje vaša kosa govori o vama

10. Odaberite najbolju tehniku bojenja kose

Raspitajte se o najboljim salonima u gradu i potražite frizera koji će se ophoditi prema vašoj kosi baš onako kako ona i zaslužuje. Tehnika bojenja igra veoma važnu ulogu u tome, te se raspitajte o svim pozitivnim i negativnim efektima bojenja.

Tekst priredila: Kristina Milošev