Pranje dan nakon farbanja

“Ovo je možda jedna od najčešćih grešaka koje žene rade sa farbanom kosom”, kaže Eva Skrivo, poznata frizerka iz Njujorka, dodajući kako bi nakon farbanja kose trebalo sačekati barem 72 sata pre ponovnog šamponiranja. Naime, potrebno je tri dana kako bi se kutikule potpuno zatvorile i “zarobile” molekule boje, koje će onda duže trajati.

Često pranje kose

Najveći neprijatelj farbane kose je voda, kažu stručnjaci. Svakako bi trebalo da izbegavate svakodnevno pranje, a ukoliko vam se kosa previše masti, alternativa koja može odložiti pranje vodom je suvo pranje. Osim toga, trebalo bi da izbegavate potapanje kose u vodi. Naime, iako je nakon ispiranja kose užitak ispod toplog tuša ostati još nekoliko minuta, treba imati na umu da na taj način brže ispirate boju. 

Ispiranje sa prevrućom vodom

Kada perete kosu koristite mlaku ili još bolje, ukoliko možete, gotovo hladnu vodu. Topla voda ljušti gornje slojeve dlake i to je jedan od glavnih razloga zašto boja bledi. Što je voda toplija to će brže boja izbledeti. 

8 grešaka koje pravite kada sami farbate kosu

Pogrešan regenerator za kosu

Kako bi očuvali boju, najbolje bi bilo da koristite regenerator namenjen za farbanu kosu koji ima specifičnu formulu koja štiti boju. On stvara zaštitnu branu i sprečava ispiranje boje. Osim toga važno je i nakon svakog pranja na kosu naneti regenerator pa čak i ako imate tanku kosu. 

Pregrubo trljanje peškirom

Boja može izbledjeti, a vrhovi izgledati suvi ukoliko kosu prejako trljate paškirom. Umesto toga kosu lagano pritiskajte paškirom kako bi upio vodu i potom nastojite da je osušite što duže na vazduhu. 

Preterana upotreba pegle, figara i fena

Farbana kosa je osetljivija na toplotu. Kako biste je očuvali zdravom i sjajnom najbolje bi bilo da smanjite upotrebu raznih pomagala za stilizovanje. Osim toga kada ih koristite, svakako bi bilo dobro da nanesete sredstvo za zaštitu od toplote, pre tretiranja kose. 

Lepa kosa bez muke

Neravnomerno ponovno farbanje

Kada je vreme za ponovno farbanje izrastka, često se desi da kod kuće obavljate “brzinsko” farbanje koje zbog nespretnosti svi znaju da obave neravnomerno. Kako bi kosu ofarbali ravnomerno, potrebno je da boju prvo nanesete na koren kose. Nakon što boja odstoji, nagnite se nad kadu, na glavu dodajte malo tople vode i kružnim pokretima kao da šamponirate kosu, boju prstima rasporedite po celoj dužini sve do vrhova. Ceo postupak bi trebao da traje oko dva minuta, sasvim dovoljno za završni sjaj.