Vlaga u vazduhu nije jedini krivac. Tokom jeseni i zime izloženi smo prostorijama koje se greju i zbog toga isušuju kožu tela i vlasi kose pa dovode do naglog kovrdžanja. 

Šampon sa glicerinom

Perite kosu sa šamponom koji ne sadrži sulfate, ali koji je zato bogat glicerinom. Ovakvi šamponi dubinski neguju kosu i hidriraju vlasi. Bonus dodatak: šampon sa visokim postotkom glicerina stvara zaštitni sloj preko vlasi i tako sprečava pucanje kose.

Ne zaboravljajte regenerator za kosu

Tajna ravne kose nalazi se u održavanju vlažnosti u vlasima. Ne zaboravite na redovno nanošenje regeneratora koji sadrži glicerin i /ili shea puter. Ako se bojite da će regenerator previše slepiti kosu uz lice i tako smanjiti njen volumen, nanesite ga samo od polovine kose do krajeva.

Koristite maske

Pružite kosi dodatnu vlažnost uz pomoć hidratantnih maski koji sadrže proteine svile, glicerin i biljne ceramide koji se delotvorno bore protiv isušivanja. Poželjno bi bilo da nanesete takvu masku za kosu barem jednom nedeljno, a posebno u zimskim mesecima.

Prirodno sušite kosu

Pustite kosu da se većinom suši prirodnim putem (negdje oko 90 odsto), pre nego što posegnete za fenom. Vruć vazduh iz fena  za kosu ukloniće vlažnost iz vlasi i tako uzrokovati kovrdžanje, pa ga koristite samo pri kraju sušenja za željeno oblikovanje kose.

Poslužite se serumom

Nakon pranja kose nanesite na vlasi serum ili kremu za kosu bogatu uljima, koja će sprečiti kovrdžanje kose. Ovakvi tipovi proizvoda nanose se na mokru kosu, a osiguravaju vam oblikovanje pramenova po želji.

Ukrotite kovrdže u konjskom repiću

Ako ste kosu skupili u rep, ali na polovini radnog dana primećujete kovrdžanje sitnih dlačica oko glave – ukrotite ih lakom za kosu. Ako ipak primećujte kovrdžanje vlasi u repu, iskoristite običan losion za ruke. Nanesite manje količine na dlanove, pa njima lagano prođite kroz konjski rep.

Planirajte unapred

Iz kuće ne izlazite bez jakih ukosnica i laka za kosu koji će vam pomoći sa neposlušnim vlasima oko glave nakon što napravite frizuru poput zaglađene punđe.

Tretirajte kosu prije vežbanja

Upotrebite omiljene proizvode za negu kose - poput regeneratora koji se ne ispira – pre nego što odete u teretanu. Vežbanje podstiče lučenje znoja koji sadrži soli i koji će isušiti vlasi, i naknadno ih kovrdžati.