Između svih tih depilacija, feniranja, uvijanja i slično, ko još ima vremena (ili bolje rečeno energije) za neke u nedogled duge beauty režime? Mi ne. A kako stoje stvari ni holivudski profesionalci. „Obično imam maksimum 15 minuta pre nego što Bijonse krene ka vratima“, kaže njen šminker Meli Ronkol. „To znači da moram da ubrzam svoju tehniku i sve radim ‘u letu’.“ Frizer Kevin Mankuzo ima iste zahteve od svojih slavnih klijenata: „Zvezde su obično u takvoj gužvi da, na primer, punđu moram da napravim za upola manje vremena nego što bih to obično radio... ali, naravno, sa podjednako fantastičnm rezultatima“. Ako turbobrzi trikovi odgovaraju prebukiranim zvezdama, onda sigurno i nama mogu da uštede koji minut pred ogledalom. Vodeći se savetima profesionalaca, Cosmo vam otkriva prečice kojima ćete učiniti da vaše oči, usne, kosa i koža izgledaju fantastično u sekundi.

Ubrzajte feniranje

Feniranje može da se otegne u nedogled (posebno ukoliko imate dugačku kosu), ali ga možete ubrzati korišćenjem ekstravelike okrugle četke. „Njome ćete obuhvatiti veći deo kose odjednom ali dobiti i ultraravan finiš“, objašnjava frizer Džimi Pol, čiji je redovni klijent Kira Najtli.

Utrljajte ružičasti sjaj

Možete da preskočite sate provedene u šminkanju, a da opet izgledate sjajno. Holivudska kozmetičarka Sonja Dakar (čija je klijentkinja Dru Barimur) savetuje tretman ultranežnim pilingom za lice kako bi se uklonile mrtve ćelije. Zatim namažite debeo sloj maske za hidrataciju i ostavite da odstoji pet minuta (tokom kojih ćete se pozabaviti, na primer, zubima). Skinite masku umivajući se, nanesite vašu regularnu kremu za hidrataciju i ... pozdravite u ogledalu lepoticu!

Prebacite kosu na stranu

Jedna od najbržih (savršenih) frizura koje možete da napravite, a da ne upotrebljavate makaze? Napravite razdeljak sa strane. „Momentalno će vašu kosu učiniti drugačijom i glamuroznom“, kaže frizerka Kim Kimbl. „Uz to, ovaj stil odgovara svim tipovima kose. Napravite razdeljak sa strane, udaljen od uha 10 do 15 cm. Kosu na temenu začešljajte unazad, uz blago tapiranje kako biste dobili na volumenu.

Zamrznite bubuljicu

Krupni kadrovi od minimalne bubuljice mogu da naprave pravi „vulkan“, pa Dakarova daje savet kako da je brzopotezno sakrijete. Natapkajte toner na upaljeno mesto kako biste uklonili svaki višak masnoće, zatim proces primirite kockicom leda, koju ćete obmotati maramicom i pritisnuti na bubuljicu nekoliko minuta. „Nemojte led držati dugo jer to može pojačati crvenilo“, upozorava Dakarova. Postupak završite tako što ćete osušiti problematično mesto maramicom, a zatim natapkati korektor.

Probajte trik sa peškirom

Nakon što operete kosu umotajte je u debeli peškir kako biste uklonili višak vode. Možda niste navikle na to, ali svaki frizer se slaže da je to veliki „štediša vremena“ jer je totalno mokre pramenove mnogo teže isfenirati nego one polusuve. Nemojte samo da trljate peškirom kosu i glavu (time ćete samo stvoriti efekat ‘naelektrisane’ kose), već blago pritiskajte.

Napravite odgovarajući manikir

Skratite vreme sušenja noktiju na pola, nanoseći dva veoma tanka sloja. „Većina žena namaže jedan gust sloj, ali obično treba mnogo više vremena da se on osuši“; kaže ekspert za manikir Debora Lipman koja se stara o rukama Riz Viterspun i Hilari Svonk. Da biste postigli da sloj bude ultratanak, prevucite četkicu preko vrha bočice pre nego što namažete nokat.

Ulepšajte usne u sekundi

Za sočne usne poput onakvih kakve imaju italijanske TV zvezde, Dakarova ima staromodni recept - maslinovo ulje i so. „To su tajni sastojci mojih balzama za usne“, priznaje. „Ulje super hidrira, a sodijum čini da se usne ‘napumpaju’ (super stvar za usta, ali ne i vaše butine).“ Da biste postigli ovaj efekat, pomešajte kašiku maslinovog ulja sa prstohvatom soli i utapkajte u usne.

Iskočite iz kreveta

Kao što će vam reći svaka losanđeleska „noćna ptica“, frizura nalik onoj kakvu imate kada tek izađete iz kreveta je „spas u zadnji čas“. Ključ da frizura izgleda zaista kako treba, a ne neuredno (bez pramenova koji štrče, „kravljih zalizaka“ i sličnog) jeste da celom dužinom kose pređete laganim serumom kojim ćete opustiti dlaku, a zatim je isfenirate zarad krajnjeg efekta.

Zaboravite na sve ostalo i zasijajte

Čak i ako vam je frizura polusređena, potražite spas u traci za kosu. „Slavne žene to čine redovno“, kaže stilistkinja Tipi Šorter, čiji su klijenti Ašanti i Riana. „To ima fantastičan efekat, a bez mnogo muke.“ Za maksimalan rezultat, opredelite se za metalik sjaj - što je svetlucavije, to je bolje.

Izvijte trepavice u hodu

Brzo stavljanje maskare zahteva hirurški preciznu ruku - ili ovu strategiju šminkera: „Prvo stavite maskaru, jer ukoliko se izmažete (što se često dešava) moći ćete da uklonite neželjeni trag, a da pri tom ne narušite ostatak šminke“, savetuje Kerol Šou, koja radi sa Nikol Kidman. Njen trik-potez: „utrljajte“ četkicu u koren trepavica pre nego što njome prođete kroz trepavice, a zatim drugi put četkicom pređite samo preka vrha kako biste ih učinili kilometarskim.

Intenzivirajte volumen u sekundi

Kada frizerka Kim Kimbl želi da za Bijonse napravi ultrazavodljivi izgled, ona to učini na sledeći način: šire pramenove (oko 7 cm) suve kose namota na tanak figaro. „Na ovaj način se dobijaju fantastične lokne, a s obzirom na to da namotavate široke pramenove, celu kosu možete da sredite za deset minuta.“