Održavanje lepote i pravilna nega može biti veoma jednostavna, ali je zima jedan od najvećih neprijatelja koće i kose. Vlažnost vazduha je niža, vetar je jak i ne prestaje da duva danima, pa se čini nemogućim delovati sveže i negovano.

Međutim, postoji način da i u snežnim danima zadržite svežinu i s lakoćom brinete o svom izgledu.

Da li koristiti bronzer tokom zime, koja je najbolja taktika elimisanja podočnjaka, da li je moguće smirivanje nestašnih vlasi, postoji li pravi izbor kreme za hladnije dane... Sve su to pitanja koja su čitateljke Cosma uputile svom omiljenom magazinu. Pročitajte odgovore vrhunskih stručnjaka za lepotu.

Bronzer

Ne bi trebalo, tokom zimskih meseci, zaobilaziti bronzer, ali je važno pronaći pravu nijansu. Stručnjak za šminkanje Džoana Šlip preporučuje da, budući da je ten bleđi za vreme zime, učinite svoje lice toplijim pametnom upotrebom bronzera.

Izaberite nijansu koja je jednu do dve nijanse svetlija od one koju obično koristite i nanesite ga na mesta koja su najčešće zahvaćena sunčevim zracima – čelo, vrh nosa, bradu i jagodice.

Hidratantna krema

Odgovor na pitanje da li bi trebalo promeniti kremu za lice i koristiti neku hidratantniju u danima kada je temperatura niža, a vetrovi jači je, uglavnom, da.

- Veliki broj ljudi jednostavno mora da koristi hidratantnu kremu kada se promeni vreme – kaže dr Kerin Grosman. - Budući da je vlažnost vazduha niža, prirodna hidratacija kože se upija daleko brže, što za rezultat daje suvu kožžu.

Na mestima na kojima klima nije naročito hladna, vazduh se, tokom zime, ipak menja, pa je preporučljivo da i oni koji žive u ovakvim delovima sveta počnu da koriste hidratantnu kremu.

Naelektrisana kosa

Najlakši način da smirite vlasi jeste da prsnete odgovarajućim sprejem unutrašnjost kape i čitav šal pre nego što ih stavite. Pošto je vazduh veoma suv, vaša kosa će izgubiti svoju prirodnu vlažnost, pa će svako trenje učiniti da kosa deluje naelektrisano.

Ako je vaša kosa takva da se s ovim problemom srećete tokom čitave godine, stručnjaci savetuju da na dlanove nanesete losion za kosu i da njima pređete preko nemirnih vlasi.

Podočnjaci

Nakon neprospavane noći, prvo što zabrine svaku devojku koja se sprema za raniji zlazak iz kuće su podočnjaci. Džoana Šlip preporučuje da obavezno imate u frižideru led i da najpre njime otklonite naduvenost.

- Takođe, postarajte se da uvek imate i kapi za oči, jer će one suziti raširene krvne sudove i učiniti beonjaču beljom i svetlijom – kaže Šlipova.

Ona dodaje da je, kada je reč  šminkanju, manje definitvno više, u hladnim zimskim jutrima. Obavezno korektorom sakrijte tragove neprospavane noći i nanesite maskaru na gornje trepaviše kako biste time odvukli pažnju s donjih. Ukoliko naglasite donje trepavice, svakako će svako ko vas pogleda primetiti i podočnjake.

Uz to, stručnjaci preporučuju da izbegnete upotrebu ajlajnera, naročito ako ga obično stavljate u unutrašnjost oka.

- I, na kraju, pokušajte da se klonite senke za oči i ajlajnera čije su boje slične crvenoj. Trebalo bi izabrati neke hladnije tonove – crnu, tamnoplavu... One će pomoći očima da deluju svetlije i sakriti crvenilo – završava Šlipova.

Tamara Sorak