Crvena haljina se vijorila na vetru i u letu je kupila po koju kap kiše. Dugo je čekala. Ispred očiju stvorio se on. Sklad obučen u belu košulju i sive pantalone. Na ruci veliki sat prekriven kapljicama.

Ko te je ostavio tako dugo da čekaš?

- Čekam drugaricu.
- Uh, dobro je. Pomislio sam da čekaš dečka. A to onda ne bi bilo u redu. Prolazim već drugi put, a ti i dalje stojiš.
- Hm..ovaj…
- Filip, drago mi je.
- I meni je.
- Voleo bih nekad da popijemo kafu. Hajde da razmenimo brojeve.
- Pa…
- Upiši moj broj….

U svetu otuđenosti, gde većina broji svoje korake noseći slušalice u ušima,  nesvakidašnje je da se neko odvaži i tek tako priđe devojci. Pozdravljam ovaj potez, ma koliko on nije najoriginalniji i najšarmantniji.

Sve više potencijalnih ljubavi se rodi preko Interneta. Poznajem mnogo srećnih parova koji su se upoznali tako, kao i mnogo nesrećnih koje je sudbina spojila drugim spletom okolnosti. Zapravo i nije sporan sam način upoznavanja, već nastavak te komunikacije. Zašto se ona i dalje zasniva na Online komunikaciji? Uplovi se u emotivnu priču, na ovaj ili onaj način, i ona se konstantno svodi na ćaskanje preko društvenih mreža? Izjavljuje se ljubav, ugovaraju se viđanja, prepričavaju trenuci razdvojenosti… Sve preko Interneta! Ne treba da pomenem da su najnovija istraživanja pokazala da trećina ljudi raskine ljubavnu vezu preko društvene mreže, maila ili slanjem poruke

Sve više se u međuljudskim odnosima koristi linija lakšeg otpora. Energija se troši na izgovore umesto na razgovore. Štedeći sebe nesvesno čovek ošteti odnos koji je imao potencijal. Kada inertnost zameni davanje sebe, stvaraju se instant relacije.

Ritam života i prenatrpanost obavezama umeju i te kako čoveka da svedu na jedan izgovor „ Nemam vremena“, ali otkud onda vremena za dopisivanje? Ukoliko jedan drugom danima zatrpavate Inbox, očigledno je da imate mnogo neispričanih priča.  Tu alarm za viđanje već treba da se oglasi. Svaki snooze je veštački.  Sati potrošeni u  „kvarenju očiju“ dok se pilji u računar, bili bi mnogo korisniji u nekoj šetnji. I popijen čaj  u zatvorenom prostoru više dobrog donese.

Ne mora svaka komunikacija nužno da vodi ka putu ljubavi. Pričamo preko Interneta i poslovne i prijateljske priče. To vreme koje izdvojimo pišući redove na Facebooku bolje je utrošiti na žive reči, ako nas i sagovornika ne dele već preveliki kilometri.

Vrelina letnjeg dana se ugasila. Savršeno veče za šetnju pored reke. Mnoge haljine čekaju svoju šansu, dok leto ne mine. Zazvonio je telefon. Na displeju se ispisalo njegovo ime.

- Zdravo devojčice.
- Zdravo Filipe.
- Mogli bi da popijemo kafu danas.
- Slažem se, Filipe.
- Imaš li skype da te dodam?
- Imam…
- E super. Uključi Skype. Odoh da skuvam kafu. Tu sam za par minuta.