„Iako poriče, znam da mu je čestitala rođendan porukom. Svaki dan mu lajkuje slike i statuse, a na zidu nema javno napisane poruke za rođendan“ – ovako zvuče ljubavni jadi u digitalno doba.

Kada se na pretraživaču ukuca „kako da provalim“ Google unapred kao prvu mogućnost nudi rezultat „kako da provalim šifru na Facebook“. Rezultati pretrage su forumi na kojima se traži pomoć za „upad“ na nečiji profil i razna video uputstva sa istom tematikom.

Uglavnom želju za proverom nečijeg virtuelnog  života imaju partneri koji sumnjaju da su prevareni, ali nemaju dovoljno dokaza ili jednostavno žele da se uvere da su umislili da nešto nije u redu. Postavlja se pitanje zašto ne pričaju sa partnerom ili  zašto ostaju u takvoj vezi punoj nepoverenja? To je zbog onog osećaja kada razum pravi konfuziju jer istovremeno šalje dve vrste signala: opet konstruišeš bez razloga i znam da nešto muti!

Tako je i moj prijatelj raskinuo veridbu.  Kada je uspeo da „provali“ u Facebook svoje tadašnje izabranice našao je previše razloga za zbogom. U inboxu je pronašao prepisku sa drugim dečkom, iz koje se jasno videlo da su se između njih rodile „virtuelne emocije“ a kasnije nažalost i realne. Ona je poricala sve do momenta dok joj nije rekao – „Upao sam ti na profil“.

Nije on usamljeni primer, nažalost.

Flert je bezazlen doping samopouzdanja koji se dogodi spontano. Flert je osmeh, kratak pogled ili slatka pomisao koja putuje brzinom svetlosti kroz glavu i nestane. Međutim, da li je flert koji se dogodi i ostane zauvek samo na Internetu prevara?

Zahvaljujući novim tehnologijama,  prevara ili virtuelni flert je na jedan klik mišem. Put do prevare se modernizovao, ali  osećaj izdaje je ostao isti. Partner koji sazna za tajno dopisivanje svoje ljubavi odnosno za online flert jednako se loše oseća. 

Zašto neko ko je srećan u vezi ili se pak zaklinje u ljubav ima potrebu da svoje slobodno vreme troši dopisujući se sa “strancima”?  Da li nas osmeh prolaznika na ulici ili zalutali pogled više ne zadovoljavaju?

Očito da je flert u digitalno doba mutirao i pretvorio se u noćne razgovore preko društvenih mreža. Da nije tako, zašto bi , prema rečima American Academy of Matrimonial Lawyers, 80 posto advokata kao razlog za razvod upravo navodili podatke i dokaze na društvenim mrežama?

Društvene mreže pored zabave, mogu da imaju informativnu i edukativnu ulogu ukoliko se koriste na pravi način. One omogućavaju da se povežete sa ljudima iz vaše sfere interesovanja i na taj način budete na izvoru svih informacija. Na primer, Twitter nudi da u svakom trenutku imate online brainstorming. Svakako je i način da možda „sretnete“ srodnu dušu. Svaki peti par se upoznao posredstvom društvenih mreža. Međutim, zašto se potraga za partnerom ne zaustavlja onog momenta kada se uplovi u vezu?

Konstantna potreba za bildovanjem ega je sila koja prevlada i pomisao da „Online švrćkanje“ može biti razlog za zbogom. To je i siguran put da se u nečijim očima od velikog postane nevidljiv. Ta nevidljivost nije ona super moć zahvaljujući kojoj se može proći kroz zid, može se samo udariti glavom o isti. Hranjenje ega je kao i hranjenje tela. Ko pretera mora na dijetu. Najpoželjniji je balans odnosno osoba koja je ego fit.

Reputacija, rođena sestra poverenja, je sve ono što ostavljamo iza sebe na Internetu tj. naš digitalni otisak i dovoljna je sasvim mala nepažnja kako bismo je izgubili. Pre nego što uplovite u razgovor koji je probio barijeru i postao prisan, pokušajte da zamislite izraz lica vaše ljubavi dok to čita. I ne zaboravite, u laži su kratke noge, a share je brz!