Izbegavajući poglede onih sa kojima nas mrzi da se pozdravljamo i u žurbi sa pronalaženjem nove teme između zalogaja, postavilo se pitanje kako proslaviti Novu godinu? A onda je Marina odjednom upitala: „A gde smo beše bile prošle godine?“. Odgovaram joj sa prekim pogledom koji govori – Nova godina je noć za pamćenje, a ti tako -, a zatim dodaje so na ranu: „Uopšte se ne sećam“. Iskreno i nije bila neka Nova godina za pamćenje, ali samo zbog naše inertnosti i nezaiteresovanosti za istu. Sećam se da sam imala ravnu obuću čak. Mislim da ne treba veći stilski dokaz koliko mi nije bilo bitno.
 
Stoga ova ima da bude za pamćenje. Bolje bi joj bilo. Odlučivanje u 5 do 12 više ne dolazi u obzir. Neki kažu da su se najbolje provodili spontano. Ne. Nikako, ne. U mom slučaju to je toliko retka situacija jednaka onoj da ću se lepo provesti čekajući red u banci. Zato obezbedite sebi lep doček, makar „isplanirajte“ spontanost ako već ne želite da je se odreknete. Fokusirala sam se na moguća rešenja najbitnijih problema/dilema zvanih „ubice živaca“ sa kojima se svi (tj. mi kojima je veoma stalo do novogodišnje noći) suočavamo u novogodišnjem ludilu:
 
Ubica živaca br. 1. – Gde ću za doček?
 
U gotovo svim narodima ponoć se dočekuje upućivanjem najlepših želja i poljupcem koji nije samo deljenje trenutka euforije, već i zavet bliskosti u dolazećih 12 meseci. Iz tog razloga nam je veoma bitno da ovaj momenat ovekovečimo na nekom veoma prijatnom mestu i što je bitnije u dobrom društvu.
 
Kućne žurke su uvek bile jako primamljive. Većinski poznato društvo, mogućnost nametanja sebe kao dj-a, lepi drugovi naših prijatelja sa kojima je upoznavanje neminovnost. Ušuškanost u kojoj možete da budete u opuštenijem i zabavnijem fazonu. Klubovi i tematske žurke mogu biti mač sa dve oštrice. Zašto? Zato što dajete više desetina evra za nešto što vam niko ne garantuje. Svuda će pisati „All inclusive“, ali nemojte biti lakoverni. Kao živi primer novogodišnjih prevara i svedok pretnji organizatorima da im je i Deda Mraz zaobišao žurku, mogu ovo da potvrdim. Zato uvek proverite reputaciju kluba u koji idete. Što je bolji klub to je bolja usluga. Što se tiče tematskih žurki, one se obično svake Nove godine organizuju na različitim mestima, što znači da imate mogućnost da proverite preko interneta verodostojnost „all inclusive“ statusa, kao i provoda.
 
Za doček Nove godine na trgu jedna reč: hladno! Prošle godine je to bio ok izbor s obzirom na 16 stepeni.
 
Svakako da je  najlepši doček Nove Godine negde van grada. Neki će u aktuelni Lisabon, neki (čitaj: pola Beograda) na Zlatibor, a oni malo imućniji u Šarm el Šeik na prijatnih 29 stepeni. A za najimućnije nebo je granica. Otputovati na inostrani doček i obebediti sebi noć za pamćenje uopšte nije nerealno. Jeste da to zahteva malo više truda, posebno ako ste organizator, ali budite sigurni isplatiće se. Mission 1: Okupite društvo. Predstavite im plan i program putovanja do najsitnijih detalja čak i onih finansijskih. Mission 2: Obezbedite siguran smeštaj. Ne dozvolite da se pojavite sa koferom na recepciji i čujete da slobodnih soba više nema – u celom gradu (e to bi bio jedan spontani doček, nimalo prijatan).
 
Gde god, kako god, s kim god potrudite se da ovaj doček na vreme isplanirate i obezbedite sebi provod,  dobar ili loš videćemo još, ali bar znate „mesto zločina“. Nikada neću zaboraviti ubistvo živaca jednog 31. decembra u 17 časova kada nisam znala ni otprilike gde ću. Zato pamet u glavu.
 
Ubica živaca br. 2 – Šta ću da obučem?
 
Glitter, glitter, glitter, more glitter. Više je još više. U osnovi samo šljokice.
Imajte u vidu da će ovo biti hladna novogodišnja noć, pa i neko krzno može da pomogne. Em je in, em je toplo – neka bude što sličnije pravom – reći ću vam i utešiti samu sebe.
Što se obuće tiče verovanje je da što više namučite svoje noge to će vam nezaboravnija biti noć, a bolja godina. Šalu na stranu. Razumemo se: štikle. Omiljene pumps cipele ili čizmice, whateva.
 
Clutch torbice, nezaobilazni detalj. Ako imate tonu sminke koju nosite sa sobom za „ne daj Bože“, ostavite je kući. Ove godine za takve egzibicije nemamo mesta. Iako mala, u novogodišnjem stilu igra veliku ulogu.
 
Zavisno u kom pravcu ste sujeverni donji veš u boji naravno. Crveni, žuti, vaša stvar. Samo nek je neka papagajska boja. To mi nekako priziva veselu sledeću godinu.
 
Ubica živaca br. 3 - Da li ću se promeniti u narednoj godini?
 
Kako ćete u novogodišnju noć bez minimum dve, tri novogodišnje odluke?
 
Ono – smršaću, prestaću da pušim, učiću/radiću više, naći ću dečka – mi je totalni kliše. Ove godine rešila sam da mi odluke budu manje površne, a više duhovne. Time što ću prestati da pušim jer sam to odlučila samo zbog dolaska nove godine, ne znači da ću istrajati u tome. Promena onog dela ličnosti koji zastupa takav stav, hoće. To bih preporučila i vama. Pronalaženje saopstvenog centra za mir u kriznim situacijama. Hrabriji pristup životnim problemima. Istinsko uživanje  u sreći. Nastojanje da sreća obasjava bar 330 dana u sledećoj godini. Veća otvorenost prema drugim ljudima. Produbljivanje veza sa prijateljima. Više smeha i pozitivnosti. Veća posvećenost i razmišljanje o poslu/fakultetu. Kada ovakve odluke donesete bićete usresređeniji na njihovo ispunjenje. A kada se ispune, one su savršena podloga koja rešavanje onih površnih problema čini lakšim.
 
Od Nove godine se očekuje previše, a obično se ne dobije očekivano. Znate to i same. Zato se morate potruditi da dobijete ono što želite da očekujete. Znate li gde ćete  i u čijem društvu dočekati Novu Godinu? Šta ćete obući? Ne sumnjam da ćete se snaći i izgledati fenomenalno, a sa bar jednom novogodišnjom odlukom optimistično blistati u saopstvenoj koži. Onda definitivno nema brige za očekivanja. Sada Vam preostaje da sačekate petak i kao Italijani provedete Novu Godinu u što većoj buci i potvrdite verovanje da će tako nestati svo zlo u sledećoj godini.
 
Srećna Nova Godina!