Njujork mi je delovao tako uzbudljivo jer je uvek bio centar dešavanja u bankarstvu , modi , umetnosti, kulturi. Ono što jako želiš jednog dana ti se i ostvari, pa sam nedavno provela sedam dana  u ovom gradu. Prvo sam morala

da se uverim da ne sanjam. Kada smo dolazili, kiša je padala iz neba i zemlje i prvi utisak su bili putokazi u predgrađu na putu ka hotelu. Srećom, već sutra se razvedrilo i tako ostalo do kraja našeg boravka. Koji je bio bajkovit.
Obišli smo sve što prosečan turista mora da vidi , muzeje ,vidikovce, Central park, avenije, Soho, Malu Italiju, Kinesku četvrt, Bruklin, Bronks, Kvins, Brodvej, Vol strit, Kip slobode, ali najlepši deo je kad se odvojite od grupe i vodiča  i sami istražujete grad. Kad pokušavate da zamislite kako izgleda život običnih ljudi, oni bogati su u drugoj dimenziji, kada se zagledate u lica prolaznika koja su uglavnom umorna i zabrinuta i ne razlikuju se mnogo od naših, kada čujete kako se ovde radi po ceo dan , a vikendom ide  na dopunski posao ,kada se razbiju sve iluzije da se do novca ovde dolazi lako i das u svi bogati i srećni.

Čula sam da u ovom gradu najmanje žive oni koji su tu i rođeni. Kao i u većini svetskih metropola, ovde dolaze provincijalci u potrazi za poslom, koji  papreno plaćaju iznajmljene stanove na Menhetnu, ako dobro zaradjuju ili žive na periferiji koja  je  sto  kilometara od centra, pa provode nekoliko sati dnevno u podzemnoj železnici. Ovde se živi i po magacinima, garažama, svaki delić prostora je dragocen.

S druge strane, ovde žive i oni bogati, moćni i slavni koji imaju letnjikovce u Hemptonima, kupuju odeću na Sedmoj aveniji i ne pitajući za cenu, pokazuju  svoj nakit i skupe toalete na premijerama i koncertima,takmiče se sa drugim bogatašima, upoređuju se sa njima, žele da budu večno mladi i još moćniji.

Oduševilo me je što ovde noću sve blješti, na ulicama je uvek puno ljudi, bluz i džez klubovi su prepuni, kao i Brodvejska pozorišta i bioskopi. Grad koji nikad ne spava, otrcana rečenica, ali je tačna. Svidelo mi se što Njujorkeri osim što puno rade, a možda baš zato, mnogo više uživaju u slobodnom vremenu nego mi. Kad je sunčano, travnjaci u parku su puni ljudi koji rasprostru ćebe i naprave piknik, i tako koriste pauzu za rućak. Grad ćine ljudi, pa je  ono što je ovde najlepše  dinamika, život koji teče  svuda , ljubazni prolaznici ,i svi se osećaju moćno ,a ovde i jesu najvažnije finansijske institucije u Vol stritu.

Lepo je sedeti na crvenim stepenicama na Tajms skveru ,ako nadjete mesto  ,i samo posmatrati sav taj narod oko sebe i reklame za mjuzikle na Brodveju, i glamur koji svi očekujemo od ovog grada. Naravno, videla sam zgradu u kojoj je redakcija najprodavanijeg ćasopisa na svetu ,svi znamo kog. Nismo izostavili ni šoping u Nju Džersiju, jer za Cosmo cice bez toga život gubi smisao.

Sve u svemu, otići u Njujork je  nezaboravno i vredno svakog potrošenog dolara. Lepo je bar nekoliko dana biti deo  onoga što se dešava u centru sveta.