Podrazumeva se da ga, nakon studija,  par godina čekamo. A onaj kome se posle samo par meseci posrećilo, treba da se pravda, jer mu niko neće verovati da je fer i legalno došao do radnog mesta. Da li je naše društvo toliko ogrezlo u korupciji  ili je ovo stvarno stanje stvari?

Koji su nam uopšte kanali za zapošljavanje? Ono što te prvo posavetuju kad kreneš da tražiš posao, jeste da se učlaniš u političku stranku, pa dok su na vlasti imaš šanse. Ali po broju ljudi koji danas imaju partijsku knjižicu, ili više njih, teško je očekivati da će baš svi oni pokupiti mast. A i čini mi se da se stranka seti svojih simpatizera samo u vreme izbora. U nedostatku mogućnosti svi se okreću oko sebe u potrazi za „poznanikom“ na bitnoj poziciji koji im može pomoći. Pošto javne ustanove naše zemlje nikada nisu dovoljno napunjene, obično se nađe neko slobodno mesto. Izdaleka ta preduzeća podsećaju na porodične firme, u kojima se radno mesto nasleđuje, pa ako nemaš pomoć iznutra i ne očekuj posao od njih.

Oni stariji koji još uvek sa nostalgijom pričaju o srećnim vremenima, nemaju razumevanja za novi koncept privatnih firmi, koje koliko toliko imaju regularne konkurse, jer smatraju da u tim firmama izrabljuju mlade ljude. Crpe poslednji atom snage, pretrpaju obavezama i zahtevaju motivisanost, jer ako se ne trudiš dovoljno uvek mogu da nađu nekog ko će dati više od tebe. U ovim firmama vide još jedan primer lošeg uvoza zapadne kulture, jer u njihovo vreme ne samo da si bez problema nalazio posao, već se i na radnom mestu nisi previše trošio. Verovatno kad dobiješ sigurnost mesta do penzije nemaš motivaciju za dokazivanjem.

Nažalost, danas su i mladi ljudi, bar oni koji su ostali u zemlji, zahvaćeni ovim sindromom, pa se plaše previše posla i obaveza, dužeg radnog vremena i konstantnog usavršavanja. Lakše je posegnuti za vezama i ubaciti se u državnu administraciju i tu čekati penziju, ako je to ono ka čemu težiš. Možda je kapitalizam surov i nemilosrdan, ali ti bar daje pravo da napreduješ i da budeš bolji od drugog, a ja ne bih dala to pravo za sva blagostanja ovog sveta.