Glavne uloge su pripale mladim i perspektivnim glumcima koji su u filmu imali podršku i znatno starijih kolega. I to je bio jedan od onih filmova koji je vratio srpsku publiku u bioskope. Od ove nedelje možemo isti projekat da gledamo i na televiziji, ali u formi serije.

Priča prati maturante prve muške gimnazije u Beogradu iz 1885. godine, generaciju đaka, koji će svaki na svoj način obeležiti srpsku istoriju. Sve njihove anegdote su pretočene u film, kao i nestašluci i slobodni duh koji su na kratko oživeli legende. Profesor Kosta Vujić je imao tu čast da kao razredni starešina izvede generaciju u kojoj su stasali Jovan Cvijić, Mihailo Petrović Alas, Milorad Mitrović, Jakov Prodanović i drugi, od kojih su mnogi postali akademici, profesori, ministri, političari. Za razliku od drugih profesora u školi, razredni je prepoznao njihov kvalitet i inteligenciju, i zbog toga im tolerisao ispade, nepoštovanje pravila, kao ni profesora. Istorija je pokazala da nije pogrešio. Svi oni su zaista postali velikani, koji su nastavili školovanje i usavršavanje, mnogi i u inostranstvu, ali su se vratili i svoje naučne i stručne kvalitete podarili ovoj zemlji.

Za razliku od školstva krajem XIX veka, danas je ono znatno promenjeno. Kosta Vujić je pre svega bio izvrstan pedagog, koji je svakom učeniku prilazio posebno, a to danas nije slučaj sa profesorima. Naša zemlja se još uvek nije istrgla iz kandži komunizma, pa se znanje ne ceni dovoljno, jer ne pruža dobru perspektivu. Nekvalitetne reforme obrazovanja, ne samo da ne uvode praktičnu nastavu, nego i onu teorijsku obezvređuju. Mnogi stručnjaci nastavljaju svoje školovanje van Srbije, ali se za razliku od ovih velikana, oni neće vratiti.

Pored istorijskog značaja, film je i jako inspirativan, pokazuje lepšu stranu Srbije, koja iz naše prošlosti ne izvlači samo ratnike i osvajače. Svi oni koji nisu pogledali film, imaće priliku da gledaju istoimenu seriju. Posebno bi bilo dobro da je pogledaju današnji srednjoškolci, predstavnici fejsbuk generacije, možda uvide da se može biti mangup, a u isto vreme i intelektualac.